Najnovije

(INTERVJU) VOJISLAV ŠEŠELJ: Narod je isprobao sve, radikali su jedina alternativa

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u intervjuu za Pravdu govori o mogućim postizbornim koalicijama, susretima u kampanji sa aktivistima SNS-a, izbornim listama za odvlačenje glasova i drugostepenom postupku pred Haškim sudom.

Vojislav Šešelj (Foto: SRS)

- Oni koji glasaju za srpske radikale sigurno se neće pokajati. Mi nikad nismo prevarili, nikad nismo bili u kriminalnim aferama, odani smo svojim idealima, odani svom političkom programu i tu za nas promena nema – kaže Šešelj. Izgleda da SRS sada ima najveći koalicioni kapacitet, na početku kampnje su tvrdili da ćete praviti koaliciju sa Vučićem a sada tvrde sa Pajtićem, šta vi kažete na to? Mi smo sami sebi odredili svoj koalicioni kapacitet. Nama nije potrebna vlast po svaku cenu i učešće u vlasti. Spremni smo da sarađujemo sa onima koji su protiv ulaska u EU i koji su za integraciju sa Rusijom. To je naše principijelno stanovište od koga ne odstupamo. Svi drugi koji prave računicu sa nama, prave račun bez krčmara. Da li ima na izborima onih koji ispunjavaju te vaše kriterijume da bi mogli sa njima da pravite koaliciju? Za sada ih nema, ali mogu da se promene. Ako je Vučić mogao svojevremeno za 180 stepeni, da za ljubav prema vlasti, promeni svoju ideologiju i politički program i da od iskrenog srpskog nacionalniste, nekada ekstremnijeg i od mene, pređe u evrounijatski zabor, moguća je valjda i izlazna putanja iz toga, kada shvati kakvi su nam neprijatelji tamo. Ta mogućnost postoji i mi je ostavljamo otvorenom, iako se on sad iz petnih žila upinje da dokaže da baš ta mogućnost ne postoji i samo se na nas obrušio kao onima sa kojima neće da sarađuje.
Da li Vučić ima svoje „igrače“ na tuđim izbornim listima? Moguće je da on na svim listima ima neke svoje spavače, ne bih mogao da se zakunem da i kod nas nema tako nekog, ali mi smo se obezbedili tako što su svi naši kandidati za poslanike do broja 84 potpisali ugovor sa strankom. Ako napuste stranku ili budu izbačeni, da će nadoknaditi strnci sve troškove koje je stranka imala vezano za njihov izbor. To su ogromni troškovi, tu se uračunava i to što sam godinu ipo dana ja obigravao celu Srbiju, imao 300 javnih nastupa, pa sav materijal koji smo kupili, platili spotove itd. Oni su ugovor potpisali na iznos od 10 miliona dinara i potpisali su blanko menice. Teško da će oni sebi dozvoliti takav luksuz, jedino da im Vučić plati 100.000 evra.
Da li postoje čitave izborne liste koje rade za režim? Postoje kompletne liste kojima je Vučić skupio potpise ali on ne očekuje da će oni ući u Skupštinu i proći cenzus. NJemu su te liste važne da bi odvukle što više opozicionih glasova. On sebe postavlja u uslogu 'sam protiv svih'. Vučić računa da ko ne glasa za njega onda je u principu sve jedno za koga glasa, ali bi bilo najbolje da glasa za nekog ko neće proći cenzus kako bi SNS učestvovao većinski u podeli tih glasova.
Koje su te liste? Svi znamo koje su to liste. To su uglavnom liste ovih udruženja građana i organizacija koje nisu u stanju da skupe 10.000 potpisa da se registruju kao stranka, a sad odjednom za izbore imaju 10.000 potpisa. Tokom kampanje susretali ste se sa aktivistima SNS, neke snimke ste i objavili. Šta vam kažu naprednjaci? Interesantno, ali nikada mi od njih niko nije nešto dobacio. Ja se malo našalim, poluprovokaciju napravim, ali ne reaguju. Međutim, napadali su naše aktiviste u Subotici, Kruševcu, Čačku, Sopotu, Alibunaru itd.
Na snimcima koje ste objavili naprednjaci su se obradovali kad su vas videli? NJima je savest uznemirena. Bili su nekada članovi SRS kao iskrene patriote i nacionalisti. Nisu polagali na ličnu i materjalnu koristi iz tog članstva. Sada su se našli u partiji kojoj je to primarni cilj, materijalna korist. U SNS se svi učlanjuju da bi se okoristili i zato im je savest uznemirena. Srpska radikalna stranka se zalaže za savez sa Rusijom i zagovarate otvaranje ruskih vojnih baza ovde. Da li ste sigurni da i Rusija to želi? To je stara ruska težnja još od Petra Velikog i tu se ništa do danas nije promenilo. Rusija mora imati uporište na Balkanu, Rusija mora imati siguran izlaz na Sredozemno more itd. Nova diplomatska bitka se zahuktava. Zašto su se Albanci toliko uplašili od vaše moguće posetu Kosmetu da su blokirali sve administrativne prelaze i ceo sever pokrajine da vas spreče da dođete na miting SRS u Kosovskoj Mitrovici?
Albanci se boje mog uticaja na kosovsko-metohijske Srbe. Albancima je jasno da sam ja jedini borac za povraćaj Kosova i Metohije kao srpske nacionalne teritorije. Sve druge političke partije su spremne da se cenkaju oko toga sem nas, srpskih radikala. U pojedinim medijima ne propuštaju da vam napomenu da je oslobađajuća presuda tek prvostepena, kao da ima onih u Srbiji koji bi voleli da drugostepena bude drugačija. Da li se plašite drugostepne odluke?
Oslobađajuća presuda meni je pogodila sve zapadne sile i njihove tajne službe. Našla su se dvojica sudija koji su se usprotivili diktatu a sad kako će se stvari dalje odvijati to za mene nije ni važno. Sad treba tužilac da najavi žalbu, pa da podnese žalbu, pa treba da ide ta procedura. Ja sam potpuno nezainteresovan za to a oni se nadaju da bi mogli da mi izreknu neku robiju, tek toliko da ne bi mogao da se busam u prsa da sam i formalno oslobođen. Ali šta god da urade ja sam apsolutni pobednik. Ako ukinu oslobađajuću prvostepenu presudu onda mogu da idu samo na novo suđenje. Ne može drugostepeno veće da preinači oslobađajuću presudu i da kaže osuđen je na toliko godina. To bi bilo nešto neverovatno pa čak i u Haškom tribunalu. U svim slučajevima gde je doneta provostepena oslobađajuća presuda, a kasnije usvojena žalba tužilaštva, vođen je novi postupak. Da li je presuda dodatno podigla popularnost SRS  kod građana?
Imamo neprekidan i ogroman rast za ovih godinu ipo dana. Imamo neprekidan povratak starih članova, a imamo i veliko učlanjenje mladih ljudi. Na našim mitinzima možete videti najveći procenat mladih ljudi. Samo po sebi ova haška presuda ne mislim da je nešto naručito doprinela. Da sam osuđen na 25 godina zatvora narod bi iz inata glasao za nas. Naša popularnost je skočila zato jer je narod shvatio da više nema alternative. Isprobao je naprednjake, socijaliste i dosmanlije. Video je da ne vrede ništa, ostali su samo radikali. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA