Najnovije

ZAHVALJUJUĆI RUSIMA: Izrada mozaika u Hramu Svetog Save do 2019. godine

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije i kopredsednik srpsko-ruskog Odbora za organizaciju unutrašnjeg oslikavanja Hrama Svetog Save na Vračaru Ivica Dačić obišao je danas ovo zdanje i rekao da bi uskoro trebalo da počne unutrašnje ukrašavanje Hrama i da se očekuje da će izrada mozaika na kupoli i oltaru biti završena do 2019. godine.

Hram Svetog Save (Foto: hramsvetogsave.com)

"Ovo je veliki poduhvat. Reč je o 16.000 kvadratnih metara koji će biti uglavnom izrađeni u tehnici mozaik, što je izuzetno teško. Usvojeno je idejno rešenje", rekao je Dačić novinarima posle obilaska Hrama Svetog Save.

Dačić je podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će Rusija donirati izgradnju Hrama, odnosno da će finansirati unutrašnje ukrašavanje Hrama i dodao da je kompanija "Gasprom njeft" za ove potrebe već izdvojila četiri miliona evra.

Dačić je rekao da je pre dve nedelje u Moskvi razgovarao sa mitropolitom Ilarionom i naveo da su pripreme sa ruske strane u završnoj fazi, kao i da bi oni trebalo da donesu odluku ko će da izvodi radove.

Prema njegovim rečima, sada se obavljaju poslednje pripreme za praktično izvođenje radova, u toku je logistička priprema, postavljaju se platforme.

Dačić je istakao da država Srbija podržava izgradnju Hrama, da je do sada puno pomogla i da će i ubuduće pomagati.

Protoneimar Hrama Svetog Save na Vračaru Vojislav Milovanović rekao je da je u toku izrada platformi i da očekuju da uskoro u Beograd dođu mozaičari iz Rusije.

Oni su već počeli sa radovima u Moskvi, rekao je Milovanović. Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA