Najnovije

HRVATSKA NAPREDUJE? Kanabis na recept, uskoro u apotekama!

Medicinski kanabis bi uskoro trebalo da se nađe u prodaji u Hrvatskoj, a struka veruje da on može samo da ublaži simptome bolesti, ne i da izleči osobu.

Kanabis (Foto: pixabay.com)

Stoga kanabis neće biti na listi HŽO-a i pacijenti će ga plaćati sami.
"Mi u ovom trenutku ne očekujemo da će on biti na listi zato što se radi o lečenju simptoma, a ne zapravo o leku u onom smislu u kojem su naši lekovi na listi', kaže Tatjana Prenđa Trupec, direktorka HŽO-a.
Hrvatski Dnevnik nezvanično saznaje da bi cena kanabisa za mesečnu terapciju mogla biti između 1500 i 2000 kuna (200 do 270 evra).
Kanabis će se uvoziti iz Kanade, a distribuiraće ga Imunološki zavod u obliku kapsula. 
"Biće dostupni u dve jačine i izdavaće se pacijentima isključivo u apotekama na recept propisan od izabranog lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti a na osnovu preporuke lekara specijaiste", rekla je za ovaj hrvatski dnevnik dr Romana Katalinić iz sektora za lekove Ministarstva zdravlja.
U Hrvatskoj medicinski kanabis trenutno mogu dobiti samo pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a te deca obolela od retkog epileptičkog sindroma.
Struka pak u izlečenje ne veruje. Cilj legalizacije je zaštita pacijenata od ilegalnih nabavki, često problematičnog kvaliteta, piše Dnevnik.
Izvor: Tanjug/Novosti magazin

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA