Najnovije

OVAKAV "SPIN" JOŠ NISTE ČULI: NATO, Hag, Srbija i Rusija - ujedinjeni u borbi protiv BiH!

Profesor međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Ilinois i nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Francis Bojl, u razgovoru za agenciju Fena kazao je da su presude Haškog tribunala Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju "zasigurno političke odluke" i da su namerno kreirane tako da otklone bilo kakva odgovornost Srbije za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u BiH.

Francis Bojl (Foto: JuTjub)

Bojl tvrdi da je Tribunal u presudi Karadžiću namerno izneo "mit" da Vojska Republike Srpske (VRS) nije bila Jugoslovenska narodna armija (JNA), što je po njegovim rečima - laž. "Odluka da Karadžić i Srbija nisu krivi za genocid izvršen u sedam opština u BiH, osim za Srebrenicu, jeste bolesna šala i bezumna prevara. To znamo zasigurno", kaže Bojl. Kako smatra haški agent Bih, da je Haški tribunal Karadžića proglasio krivim za genocid na teritoriji cele BiH, onda bi "postojala potreba da se RS, kao genocidna tvorevina, potpuno ukine". "Tribunal u Hagu dobio je naređenje od nekoga da to ne uradi, jer bi onda RS morala da nestane, a to ni NATO ni Sjedinjene Američke Države ne žele", naglasio je i dodao da je osuda Karadžića na "samo 40 godina zatvora" sramotna, te da, s obzirom na vreme koje je već proveo u zatvoru i eventualno dobro vladanje, možemo očekivati da ga vidimo na slobodi za nekih 10-15 godina. Bojl je podsetio na dogovor koji je Tribunal sklopio sa Biljanom Plavšić: "Tribunal u Hagu nije je ni primorao da sarađuje u optužnici Karadžića, Mladića ili bilo koga drugog, tako da je jasno da se radi o odluci donešenoj kako bi služila u političke svrhe SAD-a i NATO-a", tvrdi Bojl.
Oslobađajuću presudu Šešelju po svih devet tačaka optužnice takođe je ocenio kao "bolesnu šalu i prevaru", jer je oslobođen optužbi "za sve što je uradio u BiH". Kako je rekao, proglašenje Šešelja krivim za bilo šta, odrazilo bi se direktno negativno na Srbiju, a Haški tribunal to nije želeo i stoga je Šešelj oslobođen. "Tribunal u Hagu zna da je Šešelj primao naređenja iz Beograda i da je radio zajedno s Miloševićem. Svi podaci o tome dostupni su u zapisnicima Veća nacionalne sigurnosti koji se nalaze u Haškom tribunalu, ali lagali su o tome", tvrdi američko-bosanski agent. Kako dalje tumači ovaj "ekspert", to je urađeno s ciljem nametanja pomirenja između BiH i Srbije, a zarad ličnih interesa SAD-a i NATO-a, jer su želeli integraciju Srbije u NATO, što prema njegovim rečima ne bi bilo moguće, ukoliko postoji bilo kakva odgovornost Srbije za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u BiH. U razgovoru za Fenu, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Ilinois osvrnuo se i na obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici prošle godine, gde smo, kako je kazao, bili svedoci plana takozvanog pomirenja "iznad tela, krvi, grobova i kostiju Bošnjaka". "Tu su bili pozvani Aleksandar Vučić i Bil Klinton, a majke Srebrenice bile su primorane da Vučiću daju Srebrenički cvet. To je bilo, ne samo sramno delo, već i deo plana da se sve sakrije ispod tepiha, jer Amerikanci i Evropljani žele integraciju Srbije i Crne Gore, koja je već postala NATO članica", kazao je Bojl. U komentaru na vest da će Vladimir Putin poslati jedinice Specnaza u RS, profesor-agent ovu nameru predsednika Rusije ocenio je, u skladu sa definicijom UN-a o agresiji, kao akt agresije Rusije nad BiH.
"Rečeno je da ruski specijalci dolaze u RS samo da bi obučavali specijalce policije RS-a, ali Specnaz su specijalne snage unutar vojske Rusije. Jedna država ne može slati svoje vojne snage u drugu državu bez dozvole vlade, a u ovom slučaju vlasti BiH Rusiji nisu dale takvu dozvolu. Osim toga, RS nema pravo niti ovlašćenje da traži dolazak ruskih vojnih snaga u Banjaluku", smatra Bojl. On je vlastima u BiH preporučio da hitno predstave ovo pitanje Savetu bezbednosti UN-a, kao i da ulože žalbu i zahtevaju hitan sastanak SB. On se u ovom kontekstu osvrnuo i na najave predsednika Srpske Milorada Dodika o otcepljenju, izražavajući bojazan da se to stvarno može i dogoditi, istakavši da ruske specijalne jedinice ustvari dolaze u Banjaluku da bi branile RS. Izvor: faktor.ba/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA