Najnovije

OVAKO NAS TRUJU: Ovo su "najprljavije" namirnice u Srbiji!

Iako inspekcije najveću pažnju poklanjaju uličnoj i nehigijenskoj prodaji, iz udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju da ne postoji državna kontrola sumnjivih supstanci u industrijskoj proizvodnji.

Aditivi u ishrani (Foto: liveinternet.ru)

Primese u proizvodima i istekao rok trajanja najviše su upadali u oči potrošačima koji su u 30% slučajeva bili u pravu kad su se žalili inspekcijama.

Smanjena kontrola

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, smatra da je smanjen broj kontrola glavni razlog što je u prodaji sve više neispravnih namirnica.
- Odgovornost je preneta na proizvođače koji znaju da su kontrole retke. Srbija nema pouzdan sistem koji bi obezbedio veći stepen bezbednosti hrane u celini. Treba raditi analize prisustva herbicida i pesticida u proizvodima, koje bi pokazale upozoravajuću sliku stanja. Naše analize su pokazivale ostatke antibiotika u medu, a u domaćim sirevima bilo je dosta patogenih bakterija. Ozbiljno stanje bilo je i kod mlevenog mesa za pripremu ćevapčića u kioscima i restoranima, dok je u voćnim sokovima bilo hemijskih supstanci koje ne bi trebalo da sadrže - ističe Bogosavljević.

A prema ministarstvu...

Hleb, peciva, sir, kajmak, ćevapi, pljeskavice i rolovano meso "najprljaviji" su prehrambeni proizvodi u prodaji u Srbiji. U proizvodima od mleka i mesa u 2015. najčešće su otkrivane bakterije, dok su kod hleba, peciva i brašna glavni problem bili neuredni proizvodni pogoni. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da su najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica nehigijensko postupanje s hranom, loša ili nedovoljna termička obrada, kao i neuslovno čuvanje kvarljive robe. - Veterinarska inspekcija najčešće je utvrđivala mikrobiološku neispravnost u hrani koja nije termički obrađena. To su mlečni proizvodi - sir i kajmak, zatim u usitnjenom oblikovanom mesu - ćevapima i pljeskavicama, kao i mesu koje je podvrgnuto fizičkoj obradi (otkošćeni pileći batak, ražnjići, rolovano meso, mesni poluproizvodi). Naročito skrećemo pažnju na hranu poput sira i kajmaka, koja je podložna brzom kvarenju, a koja se u toplim danima prodaje na tezgama i iz gepeka automobila umesto iz rashladnih vitrina - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Izvor: Kurir/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA