Najnovije

Ukrajinska vojska nema nikakav plan

Vojne vlasti Ukrajine nemaju borbeni plan za sledeću godinu, priznao je ukrajinski poslanik David Arahamija, jedan od pregovarača koji je učestvovao u mirovnim pregovorima sa Rusijom u proleće 2022. godine.

U nedavnom intervjuu, Arahamija je objasnio da je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine morao da pripremi dokument koji će propisati kako da se vojnici bore, koliko će ljudi biti potrebno na frontu, koliko može biti demobilisano i koliko je novca potrebno za vojne troškove.

"Niko u zemlji nema takav plan", priznao je ukrajinski poslanik, napominjući da Komitet za bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinskog parlamenta "dugo vremena" čeka na takav dokument.

"Svi vojni komandanti moraju da učestvuju u njegovoj pripremi", rekao je Arahamija, ističući da se ne odnosi na konkretne ljude, "već na institucije".

Prethodno je Marijana Bezuglaja, zamenica predsednika Komiteta i poslanica stranke Sluga naroda, izjavila da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni nema nikakav strateški plan za sledeću godinui i da zbog toga mora da podnese ostavku.

Poslanica Bezuglaja je izjavila da Zalužni "nije mogao da obezbedi (strateški) plan za 2024, ni veliki ni mali, ni asimetričan ni simetričan." Odsustvo koncepta o budućnosti sukoba stvara zastoj u planiranju budžeta za 2024. godinu, što je problem koji se, prema njenim rečima, samo uvećao prošlog leta.

Bezuglaja je precizirala da vojno rukovodstvo nije u mogućnosti da pruži nikakav detaljan plan za obuku i rotaciju trupa, za stvaranje novih brigada, ni za vojne troškove. Umesto toga, "vojska se ograničila na to da mora da regrutuje najmanje 20.000 građana mesečno."

Početkom novembra, Zalužni je u intervjuu priznao da je Rusija u boljoj poziciji u oružanom sukobu, s obzirom da ima veći broj stanovnika i snažniju ekonomiju, sa daleko većim resursima, priznajući da u kontraofanzivi nema napretka i opisujući trenutnu situaciju na frontu kao "zastoj".

Predsednik Vladimir Zelenski je odbacio procene Zalužnog i preporučio vojsci da ostane van politike.

Snimak ruskog juriša na ukrajinske pozicije na Zaporoškom frontu (VIDEO)

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA