Najnovije

DA LI ĆE OBAMA BOMBARDOVATI ASADOVU VOJSKU? Ili ne dirati "ruskog medveda"

Zapadni mediji saopštili su da je američki predsednik Barak Obama dobio "zatvoreni" memorandum Stejt departmenta SAD u kome diplomate insistiraju na tome da se prekine narušavanje primirja u Siriji, za šta je, smatraju oni, neophodno bombardovanje položaja vladine armije.

Barak Obama (Foto: JuTjub)

Ne treba dirati "ruskog medveda"
Autori pisma smatraju da će samo početak borbenih dejstava protiv Damaska pomoći da se pobedi Islamska država. U ovom trenutku, američka vojska bombarduje samo položaje džihadista. Pored toga, neznatne snage specijalnih jedinica učestvuju u kopnenoj operaciji, ograničavajući se na ulogu savetnika kurdskih odreda koji jurišaju na grad Manbidž u provinciji Alepo. 
Stav Rusije je nepromenjen - u Moskvi smatraju da je jedina legalna vlast u Siriji danas vlada Bašara al Asada, o čijoj budućnosti treba da odlučuje sam sirijski narod. 
Kako će postupiti Obama?
- Mogućnost da se američki predsednik složi sa argumentima diplomata i da naredi bombardovanje sirijske vladine vojske potpuno je isključena, ubeđen je ruski ekspert Jurij Bjalij.
- Ipak, ne može se isključiti mogućnost da vojska i specijalne službe vrše provokacije - upozorava on. 
- Obama ni u kom slučaju neće pozdravljati takve stvari. Druga je stvar ako određeni deo vojne komande smatra svog predsednika "slabićem", onda takvi napadi mogu da budu izvedeni i bez njegove naredbe. Bela kuća je u Siriji u pat-poziciji, a određeni deo američke političke elite smatra da bez velikih provokacija ona ne može da se razreši - objašnjava ovaj stručnjak, prenose ruski portali.
Pobornik vojnog sukoba sa Rusijom je i bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton, jedan od glavnih kandidata za američkog predsednika. 
- Obama pripada onom delu političkog establišmenta koji ne misli tako i koji je uveren da ne treba izazivati "ruskog medveda", zbog toga što u tom slučaju Moskva ne bi mogla da ne odgovori, a staviti ceo svet na ivicu vojnog bezumlja oni ne žele - smatra stručnjak.
Izvor: Vesti-online.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA