Najnovije

EKSPERT ZA BEZBEDNOST PREDRAG ĆERANIĆ: Pekinška patka

U političkom diskursu u Srbiji ovih dana Patka je bila nezaobilazna tema, simbol o kojem su se vodile polemike pa i žestoke rasprave. Velika, žuta patka na duvanje, koja je šetala ulicama i trgovima Beograda, slala je poruke, ali u mnogim srpskim medijima dobila efektna tumačenja i odgovore.

Predrag Ćeranić (Foto: Jutjub)

Piše. Predrag Ćeranić Objašnjena je njena uloga u suspenziji brazilske predsjednice Dilme Rusef, čiji glavni grijeh nije bila korupcija što joj je Patka na uličnim protestima spočitavala, već unutrašnja, i još više spoljna politika – suprotstavljanje neoliberalizmu i djelovanje Brazila u okviru BRIKS-a. Brazil, kao dio multipolarnog svijeta, koji nezadrživo nadire i potiskuje eru monopolarnosti i globalizma, svakako je od bankarskog kartela i njegovih korporacija doživljen kao prijetnja koju treba ukloniti, pogotovo štu su najave o potpunoj funkcionalnosti BRIKS-a, što uključuje i novu monetu koja bi dolar mogla skinuti sa trona rezervne svjetske valute, postale realne i izgledne. Patka je digla glavu i u Beogradu, odmah nakon što je u jednoj obavještajnoj centrali procijenjeno da je „Vučić, ipak u duši rusofil“ i da mu treba prirediti 5. oktobar, čemu bi, kako to u sličnim situacijama biva, trebalo da doprinesu insajderi iznutra.  Patkin kljun se mogao vidjeti pred izbore, a naročito u izbornoj noći.

Patkin duh već dugo provejava ulicama Skoplja, a protestanti nikako da iznesu jedan od glavnih razloga svog nezadovoljstva: sva četiri velika infrastrukturna projekta u Makedoniji rade kineske kompanije. Lakše se služiti lekcijama iz Šarpovog udžbenika pri čemu su optužbe o korupciji najčitanije poglavlje. Uz to, „pačići“ sigurno imaju na umu da je Južni tok, samo odložen projekat. Rusko ekonomsko i političko prisustvo, što izgleda ide ruku pod ruku sa  kineskim investicijama, Patku dovode do ludila i ona automatski isuče svoj zatupljeni kljun. Prerušena Patka je pokušala i u Banjoj Luci, iz istih razloga, koristeći parole o svenarodnom protestu protiv korumpirane vlasti, da „nenasilno“ uplovi u institucije Srpske.

Odlazak u Moskvu premijera Srbije, dolazak kineskog predsjednika Si Đinpinga u Beograd, praćen potpisivanjem brojnih ugovora o kineskim ulaganjima u Srbiju, boravak predsjednika Srpske Dodika u Sankt Petergurbu, gdje se uspio sastati s predsjednikom Putinom, Dodikov susret s predsjednikom Kine u Smederevu, i dogovori s predstavnicima kineskih kompanija, koje namjeravaju da učestvuju u nekim infrastrukturnim projektima u Srpskoj, govori da Patki neće biti po volji. Kako će uzvratiti, za kojom će psiop operacijom svojim posegnuti, koga će u svom kljunu pokušati da odnese s političke scene, ostaje da vidimo.

Kako god, izgleda da u Skoplju, Beogradu i Banjoj Luci više razmišljaju o pekinškoj patki, najpoznatijem jelu u Kini, koje se tradicionalno služi uz mandarinske palačinke, nego o gumenoj, naduvanoj patki. Kažu da je pečena pekinška patka zahtjevno jelo, ali da se trud na kraju isplati. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA