Najnovije

AMERI DEMONSTRIRAJU SILU U SRBIJI: Dačiću, zašto ćutiš?!

Amerika šalje jasnu poruku premijeru Aleksandru Vučiću da može da pravi veoma velike probleme u Srbiji!

Ivica Dačić (foto: Jutjub printskrin)

Zbog ovoga je potrebna reakcija Ministarstva spoljnih poslova, koje bi trebalo da uputi protestnu notu ambasadi SAD, zaključak je naših analitičara nakon diplomatskog skandala, koji je „Alo!“ razotkrio, kada su u subotu na skupu „Ne davimo Beograd“ učestvovali Solomon Blek iz vrha američke administracije - Stejt departmenta u društvu Denisa Ibišbegovića, saradnika ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nije odgovarao na pitanja u vezi sa diplomatskim skandalom. On nije želeo niti da prokomentariše saznanja, ali ni da da odgovor zašto izostaje reakcija Ministarstva spoljnih poslova.
Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović rekao je  da je u pitanju ozbiljan diplomatski gaf i ne isključuje mogućnost da su Amerikanci na ovaj način želeli da demonstriraju silu.
- Zgrožen sam činjenicom da niko od javnih ličnosti, nevladinih organizacija i navodno demokratskih medija ovo ne komentariše, a u pitanju je prvorazredni diplomatski skandal. Ovo se nije desilo ni u jednoj zemlji na svetu, bar ne tako javno, jer bi se svuda takva osoba odmah proglasila za personu non gratu - istakao je Đukanović i dodao da bi MSP trebao odmah da reaguje i pošalje protest.
- Nijedan diplomata nema prava da se na takav način meša u unutrašnja pitanja strane države, a kamoli da se svrstava na bilo koju političku stranu. Zamislite šta bi se desilo da je neki srpski diplomata u Americi učestvovao na protestu protiv Baraka Obame. Ne bih isključio, mada ne želim da ulazim u teorije zavere, da su Amerikanci na ovaj način želeli da demonstriraju silu u Srbiji. Hoću da verujem da je ipak u pitanju diplomatski gaf zbog koga bi službenici te ambasade morali da odgovaraju - zaključio je Đukanović.
Sa njegovim mišljenjem slaže se i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji navodi da je ovo jasan pokazatelj da Amerika ne samo da podržava proteste, već možda stoji i iza njihove organizacije.
- Iako očekujem da će oni pokušati da se opravdaju time da je u pitanju individualan stav pojedinih članova diplomatske misije i administracije, to svakako nije tačno. Mislim da bi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije moralo energično da reaguje, jer sama vidljivost članova američke administracije i diplomatske misije na protestu nije bila slučajna - navodi on, dodajući da se na ovaj način šalje jasna poruka premijeru Srbije.
- Amerikanci na taj način šalju jasnu poruku Aleksandru Vučiću da mogu da prave još veće probleme i na taj način vrše pritisak na njega i zbog bliskosti sa Rusijom, podrške politici Republike Srpske i zbog mnogih drugih stvari - kazao je Anđelković.
Premijer Aleksandar Vučić kazao je, povodom protesta građana zbog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, da ne vidi nikakav problem u tome dok su okupljanja mirna. „Sve dok su protesti mirni i demokratski, ne vidim u tome nikakav problem“, rekao je on, dodajući da su „svi mirni i demokratski protesti dozvoljeni“ i da pokazuju stepen demokratije u Srbiji. Upitan koji je konačni cilj protesta, Vučić je odgovorio da nije zainteresovan da zna. „Svi mogu da me ruše, ali na izborima, ako to građani dozvole, a novi izbori su za tri godine i devet meseci“, rekao je Vučić. Upitan da li je sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom razgovarao o predstavniku te ambasade čiju su fotografiju sa učesnicima protesta objavili mediji, on je odgovorio negativno.
Skot: Samo su posmatrali
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je juče da su apsurdne optužbe po kojima službenici te ambasade učestvuju u organizaciji protesta u Srbiji. Skot je poručio da je stabilnost Srbije takođe u interesu Sjedinjenih Država i istakao da predstavnici SAD veoma dobro sarađuju sa srpskim premijerom i srpskom administracijom uopšte. On je dodao da je jedina tačna informacija činjenica da su dva službenika ambasade posmatrala poslednji protest zbog rušenja u Savamali. „Ako ja idem da gledam fudbalski meč, to ne znači da sam trener, golman ili igrač. Ja sam tamo samo da posmatram. To je ista situacija“, slikovito je objasnio Skot.
Izvor: Alo.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA