Најновије

АМЕРИ ДЕМОНСТРИРАЈУ СИЛУ У СРБИЈИ: Дачићу, зашто ћутиш?!

Америка шаље јасну поруку премијеру Александру Вучићу да може да прави веома велике проблеме у Србији!

Ивица Дачић (фото: Јутјуб принтскрин)

Због овога је потребна реакција Министарства спољних послова, које би требало да упути протестну ноту амбасади САД, закључак је наших аналитичара након дипломатског скандала, који је „Ало!“ разоткрио, када су у суботу на скупу „Не давимо Београд“ учествовали Соломон Блек из врха америчке администрације - Стејт департмента у друштву Дениса Ибишбеговића, сарадника амбасадора САД у Београду Кајла Скота.
Министар спољних послова Ивица Дачић није одговарао на питања у вези са дипломатским скандалом. Он није желео нити да прокоментарише сазнања, али ни да да одговор зашто изостаје реакција Министарства спољних послова.
Посланик СНС-а Владимир Ђукановић рекао је  да је у питању озбиљан дипломатски гаф и не искључује могућност да су Американци на овај начин желели да демонстрирају силу.
- Згрожен сам чињеницом да нико од јавних личности, невладиних организација и наводно демократских медија ово не коментарише, а у питању је прворазредни дипломатски скандал. Ово се није десило ни у једној земљи на свету, бар не тако јавно, јер би се свуда таква особа одмах прогласила за персону нон грату - истакао је Ђукановић и додао да би МСП требао одмах да реагује и пошаље протест.
- Ниједан дипломата нема права да се на такав начин меша у унутрашња питања стране државе, а камоли да се сврстава на било коју политичку страну. Замислите шта би се десило да је неки српски дипломата у Америци учествовао на протесту против Барака Обаме. Не бих искључио, мада не желим да улазим у теорије завере, да су Американци на овај начин желели да демонстрирају силу у Србији. Хоћу да верујем да је ипак у питању дипломатски гаф због кога би службеници те амбасаде морали да одговарају - закључио је Ђукановић.
Са његовим мишљењем слаже се и политички аналитичар Драгомир Анђелковић, који наводи да је ово јасан показатељ да Америка не само да подржава протесте, већ можда стоји и иза њихове организације.
- Иако очекујем да ће они покушати да се оправдају тиме да је у питању индивидуалан став појединих чланова дипломатске мисије и администрације, то свакако није тачно. Мислим да би Министарство спољних послова Србије морало енергично да реагује, јер сама видљивост чланова америчке администрације и дипломатске мисије на протесту није била случајна - наводи он, додајући да се на овај начин шаље јасна порука премијеру Србије.
- Американци на тај начин шаљу јасну поруку Александру Вучићу да могу да праве још веће проблеме и на тај начин врше притисак на њега и због блискости са Русијом, подршке политици Републике Српске и због многих других ствари - казао је Анђелковић.
Премијер Александар Вучић казао је, поводом протеста грађана због рушења објеката у београдској четврти Савамала, да не види никакав проблем у томе док су окупљања мирна. „Све док су протести мирни и демократски, не видим у томе никакав проблем“, рекао је он, додајући да су „сви мирни и демократски протести дозвољени“ и да показују степен демократије у Србији. Упитан који је коначни циљ протеста, Вучић је одговорио да није заинтересован да зна. „Сви могу да ме руше, али на изборима, ако то грађани дозволе, а нови избори су за три године и девет месеци“, рекао је Вучић. Упитан да ли је са америчким амбасадором Кајлом Скотом разговарао о представнику те амбасаде чију су фотографију са учесницима протеста објавили медији, он је одговорио негативно.
Скот: Само су посматрали
Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изјавио је јуче да су апсурдне оптужбе по којима службеници те амбасаде учествују у организацији протеста у Србији. Скот је поручио да је стабилност Србије такође у интересу Сједињених Држава и истакао да представници САД веома добро сарађују са српским премијером и српском администрацијом уопште. Он је додао да је једина тачна информација чињеница да су два службеника амбасаде посматрала последњи протест због рушења у Савамали. „Ако ја идем да гледам фудбалски меч, то не значи да сам тренер, голман или играч. Ја сам тамо само да посматрам. То је иста ситуација“, сликовито је објаснио Скот.
Извор: Alo.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА