Najnovije

Zašto Islamska država vrbuje žene sa Balkana?

Na ovim prostorima ID najčešće regrutuje maloletnice da bi se udale za džihadistu ili žene koje su već udate, pa odlaze na ratište sa suprugom, a potom regrutuju nove članove i svoju decu vaspitavaju u duhu džihada.

Muslimanka (Foto: pixabay.com)

Ovo za „Blic“ objašnjava Aurelija Đan, urednica istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) o regrutaciji žena za ID na zapadnom Balkanu.
Kada je u novembru prošle godine državljanka Srbije Elma Đušinac (22) uhapšena u Bosni i Hercegovini zbog sumnje u povezanost sa ID-om, porodica je bila šokirana. Otac Bećir u neverici je za „Blic“ ispričao da je njegovu ćerku „radikalizovao“ njen muž Enes Mešić, čovek koji je zbog povezanosti sa radikalnim islamističkim grupama već bio hapšen, a ona ga je upoznala preko Fejsbuka.
Srpske i BiH obaveštajne službe sumnjale su da Elma na Kosovu, u Sandžaku i u Bosni regrutuje druge mlade žene za borbu na strani islamskog kalifata, kao i da je obučena za terorističke napade.
No, zbog nedostatka konkretnih dokaza, devojka je samo proterana sa teritorije BiH i vraćena porodici, koja ju je sprovela nazad u Kosovsku Mitrovicu.
- Imam još dva sina i ćerku, nikome od njih nije jasno šta se dešava s Elmom. Moraću iznova da je učim svemu što je ispravno, kako sam to radio odmalena, vaspitavajući je da bude primer drugima - objašnjavao je tada Bećir.
Elma se do detalja uklapa u profil žena koje se pridružuju ID-u. NJihova uloga često se previđa jer se smatra da su žene miroljubive i nisu sklone nasilju, ističe istraživačica BCBP.
- Islamska država je poznata po tome da zloupotrebljava položaj žene, kao i da na najbrutalniji način ugrožava njihova prava. Međutim, pogrešno je tvrditi da su žene generalno žrtve, kao i da one imaju isključivo pasivnu ulogu u terorističkim aktima. NJihovo prisustvo u ID-u je značajno i predstavlja potencijalno velik rizik za bezbednost na ovim prostorima - kaže Đan.
Žene privlači radikalizam na isti način kao i muškarce, s tim da postoji nekoliko razlika koje su u vezi s tradicionalnom ulogom žene - kao majke koja će spremiti sinove i kćeri za borbu na strani islamista, ali i kao supruge koja će svog muža do kraja fanatično podržavati u istoj borbi.
- Zbog toga žene predstavljaju neraskidivi lanac u začaranom krugu radikalizacije ljudi - zaključuje Đan. Šta žene privlači džihadistima Islamske države
- Visoka nezaposlenost i siromaštvo
- Diskriminacija i marginalizacija 
- Propaganda na internetu - Bračne ponude ili nagovor muža Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA