Najnovije

NOVI EKONOMSKI PROBLEMI: Na Kosovu dobar rod pšenice međutim nema otkupa

KOSOVSKA MITROVICA- Cena ovogodišnjeg roda pšenice na Kosovu se kreće od 13 do 15 centi po kilogramu, što je manje nego prethodnih godina. Poljoprivrednicima, međutim, to nije jedini problem. Oni svoje žito nemaju gde da prodaju. Veliki otkupljivači i mlinovi su popunili kapacitete, a ne retko pšenicu, po jeftinijoj ceni, kupuju u centralnoj Srbiji.

Poljoprivreda (Foto: brilliant-deal.com)

Na Kosovu su zadovoljni ovogodišnjim prinosom pšenice, ali je teško prodati je. Nema domaćinstva u centralnom delu Kosova koje u dvorištu nema nasložene džakove pšenice.
"Tu već ima negde oko 200 do 250 tona pšenice. Mlinari sa kojima mi sarađujemo kažu da su njihovi kapaciteti popunjeni do maksimuma i da nisu spremni za otkup", kaže Nebojša Lekić iz sela Preoce.
Pravila za otkup pšenice na Kosovu ove godine kao da ne postoje. Poljoprivrednci tvrde da su prepušteni sami sebi.
"Dvadest pet hektara sam imao, u proseku po 600 evra sam ulagao. Trenutno cenu ne znamo ni kolika je ni šta je. Najava od 14 centi je samo da svoje pare izvadimo", kaže Jovica Veličković 
iz sela Bresje.
Na muci su i oni koji su pšenicu otkupili i napunili svoje silose. Dragiša Mirić ima u skladištu hiljadu tona.
Poljoprivrednici na centralnom Kosovu veruju da pomoć može da im pruži opštinsko rukovodstvo u Gračanici.
"Trenutno opštana Gračanica ne može da im pomogne, ja se nadam da će problem ubrzo sam po sebi biti rešen jer smo u razgovoru sa otkupljivačima došli do saznjanja da je u toku formiranje tržišne cene i da svi čekaju da se cena promeni", kaže Vladica Trajković, direktor javnih službi u Opštini Gračanica.
Pšenicu od lokalnih proizvođača ne otkupljuju ni veliki mlinovi. Našli su računicu da je i pored naplate transporta i carinskih taksi, pšenica jeftinija iz centralne Srbije. Kažu da je otkupljuju za devet centi po kilogramu.
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA