Najnovije

PREDRAG ĆERANIĆ: Okamenjeni užas

Prisluživanjem svijeća kod „Topole užasa“ završeno je obilježavanje 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac, najvećem srpskom gradu pod zemljom. Manifestacija je održana u zajedničkoj organizaciji vlada Srpske i Srbije, a protekla je mirno i dostojanstveno, kako je i priličilo ovom skupu.

Predrag Ćeranić (Foto: Jutjub)

Piše: Predrag Ćeranić Svijeće u pomen nevinima u Jasenovcu zajedno su prislužili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministri Srpske i Srbije, te drugi zvaničnici i brojni građani koji su prisustvovali komemorativnom skupu.
Zajedništvo u bolu i dostojanstvu, koje su pokazali najviši srpski zvaničnici bilo je najbolja poruka svima koji danas pokazuju prikrivene prijetnje ili otvoreno prijete Srpskoj i Srbiji, ili srpskom narodu u cjelini. Srbi nisu mali narod, ali bol koja ih je u svakom ratu snalazila jeste velika. Jasenovac je jezivi krik. Svi nacistički koncentracioni logori po završetku rata su konzervirani, odnosno sačuvani u prvobitnom stanju, i danas ih posjećuju, iako malobrojni, preživjeli, ali i svi drugi, koji kad dotaknu tlo stratišta naroda, osjete miris užasa. Da se ne zaboravi, da se ne ponovi. Jedini u Evropi nacistički koncentracioni logor koji nije konzerviran jeste Jasenovac. Komunističke vlasti sravnile su ga sa zemljom. Da se zaboravi. Danas na mjestu gdje je bio logor nalazi se Kameni cvijet, spomenik od betona, koji je završen i svečano otvoren tek 1966. godine. Do tada Jasenovac je bio jedino mjesto masovnog zločina u Evropi koje nije obilježeno.
Nijemci su za likvidiranje zatvorenih u logorima koristili gasne komore. Ustaše nož, malj, sjekiru. Taj lični odnos dželata i žrtve bio je dominantan u ustaškom kreiranju zločina. Maks Luburić,  na proslavi povodom godišnjice  upravljanja Jasenovcem  9.10.1942. godine izjavio je: ".. i tako smo vam mi u ovoj godini ovdje u Jasenovcu poklali i više ljudi nego osmanlijsko carstvo za cijelo vrijeme boravka Turaka u Evropi“.
„Nikada više nikome nećemo dozvoliti  Jasenovac, Jadovno ni Oluju. Srbi više neće u jame“, rekao je premijer Srbije Vučić kod "Topole užasa". To jeste snažna poruka. Međutim, kao odgovor na povampirenje ustaštva u Hrvatskoj, Srbija bi, zajedno sa jevrejskim udruženjima u svijetu, mogla pokrenuti inicijativu i zahtijevati da se rekonstruiše logor Jasenovac. Postoje fotografije i nacrti na osnovu kojih je tako nešto moguće izvesti. Rekonstruisani logor više bi od betonskog cvijeta govorio o razmjeri zločina fašističke NDH. 
O političkim strukturama koje su morale biti prisutne na komemoraciji, a nisu, nećemo govoriti. NJihov izostanak svakako je bio vidan. Predstavnike SDA i HDZ nismo ni očekivali.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA