Najnovije

NATO POTPUNO DEZORIJENTISAN I NESPREMAN: Obaveštajci saznali, Rusija ima nuklearno oružje u Siriji?

Teheran navodi da Rusija planira izgradnju vojne baze i da rasporedi stalni kontigent aviona i nuklearnog oružja u Siriji. Ruski mediji najavili su raspoređivanje teških aviona u bliskoj budućnosti.

Rusija ima nuklearno oružje u Siriji? (Foto: RIA Novosti)

U međuvremenu, novinska agencija Ria navodi da Rusija neće aktivirati upotrebu nuklearnog oružja sa aerodroma u Siriji.

Aerodrom će biti okružen zaštitnim bedemima. Baza će biti opremljena novom radio-tehničkom opremom i u njoj će biti stacionirane ruske vojne trupe.

Izvor iz ruskog Ministarstva odbrane rekao je da, iako je proširenje ove baze planirano do kraja 2015.godine, ono nije zvanično ni potvrđeno sve do skoro.

Početkom avgusta Moskva i Damask su potpisali sporazum o ustupanju aerodroma Rusiji do daljnjeg, besplatno i bez nadležnosti sirijske vlade.

Ruski stručnjaci veruju da će njihovo prisustvo biti dobro za region, uprkos nekim negodovanjima iz okolnih arapskih monarhija.

Nacrti novog stanja aerodroma uključuju prenos teških transportnih aviona.

"Kada su ruske vojne snage prvi put ušle u Siriju vojska Sirije je bila demoralisana. Naša podrška je pomogla u vraćanju vojnih sposobnosti. Rusija shvata da, ako ne preduzme ove mere, velike terorističke pretnje će postati realnost” – rekao je Franc Klincevič, senator ruske Dume i zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost. "Moramo nešto učiniti- ali nismo u mogućnosti da pronađemo zajednički jezik sa zapadom. Stoga, jačamo odnose sa regionalnim igračima- Sirijom, Iranom i Irakom", dodao je on.

Klincevič je takođe rekao da će aerodrom u Siriji biti osnova infrastrukture ruskih oružanih snaga u Siriji.

"Naši vojnici će živeti dostojanstveno. Vojne vazdušne snage će delovati u skladu sa bilateralnim sporazumom između Rusije i Sirije, a njihovo pojačanje ima značaj", napomenuo je on.

Klincevič je rekao da "(za sada) neće biti unosa nuklearnog oružja u ovu bazu jer bi to narušilo međunarodne sporazume i stvorilo još ozbiljnije probleme".

Međutim, u Vašingtonu nije sve tako ružičasto kako ruski zvaničnici predstavljaju. Naime, vojni eksperti SAD, tvrde da imaju pouzdana saznanja da su Rusi tajno već uneli nuklearno oružje u Siriju.

Šta će se događati videćemo u budućnosti, ali ima indicija da je ova američka tvrdnja tačna, jer po novoj ruskoj ratnoj doktrini kojom su u više navrata drastično iznenadili vojsku SAD u Siriji, vojska Rusije mora biti spremna na sve udare NATO. Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA