Најновије

НАТО ПОТПУНО ДЕЗОРИЈЕНТИСАН И НЕСПРЕМАН: Обавештајци сазнали, Русија има нуклеарно оружје у Сирији?

Техеран наводи да Русија планира изградњу војне базе и да распореди стални контигент авиона и нуклеарног оружја у Сирији. Руски медији најавили су распоређивање тешких авиона у блиској будућности.

Русија има нуклеарно оружје у Сирији? (Фото: РИА Новости)

У међувремену, новинска агенција Риа наводи да Русија неће активирати употребу нуклеарног оружја са аеродрома у Сирији.

Аеродром ће бити окружен заштитним бедемима. База ће бити опремљена новом радио-техничком опремом и у њој ће бити стациониране руске војне трупе.

Извор из руског Министарства одбране рекао је да, иако је проширење ове базе планирано до краја 2015.године, оно није званично ни потврђено све до скоро.

Почетком августа Москва и Дамаск су потписали споразум о уступању аеродрома Русији до даљњег, бесплатно и без надлежности сиријске владе.

Руски стручњаци верују да ће њихово присуство бити добро за регион, упркос неким негодовањима из околних арапских монархија.

Нацрти новог стања аеродрома укључују пренос тешких транспортних авиона.

"Када су руске војне снаге први пут ушле у Сирију војска Сирије је била деморалисана. Наша подршка је помогла у враћању војних способности. Русија схвата да, ако не предузме ове мере, велике терористичке претње ће постати реалност” – рекао је Франц Клинцевич, сенатор руске Думе и заменик председника Одбора за одбрану и безбедност. "Морамо нешто учинити- али нисмо у могућности да пронађемо заједнички језик са западом. Стога, јачамо односе са регионалним играчима- Сиријом, Ираном и Ираком", додао је он.

Клинцевич је такође рекао да ће аеродром у Сирији бити основа инфраструктуре руских оружаних снага у Сирији.

"Наши војници ће живети достојанствено. Војне ваздушне снаге ће деловати у складу са билатералним споразумом између Русије и Сирије, а њихово појачање има значај", напоменуо је он.

Клинцевич је рекао да "(за сада) неће бити уноса нуклеарног оружја у ову базу јер би то нарушило међународне споразуме и створило још озбиљније проблеме".

Међутим, у Вашингтону није све тако ружичасто како руски званичници представљају. Наиме, војни експерти САД, тврде да имају поуздана сазнања да су Руси тајно већ унели нуклеарно оружје у Сирију.

Шта ће се догађати видећемо у будућности, али има индиција да је ова америчка тврдња тачна, јер по новој руској ратној доктрини којом су у више наврата драстично изненадили војску САД у Сирији, војска Русије мора бити спремна на све ударе НАТО. Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА