Najnovije

ANA BRNABIĆ POD REFLEKTOROM: U Vladi sam zbog stručnosti, a ne zato što sam branila Vučićevog kuma

BEOGRAD - Komentari da mi je mesto u Vladi Srbije ponuđeno zbog istupa u aferi "prisluškivanje" su maliciozni, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić. Intervju Ane Brnabić za "Blic" prenosimo u celosti.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Ona navodi da treba biti oprezan s takvim ocenama.

- Bićemo u situaciji da niko stručan neće prihvatiti da bude ministar iz straha od provlačenja po medijima i projektovanih afera.

Šta je istina o aferi "prisluškivanje"?


- Za mene to nije bila afera. Ja sam u tom trenutku bila direktor kompanije „Kontinental vind” koja je strani investitor i koja je u tom trenutku u Srbiju uložila 10 miliona evra kroz razne projekte, kupovinu zemlje, zaposlene, pomoć lokalnoj zajednici. Ukupna vrednost tog projekta je 300 miliona evra. Imali smo istup jednog političkog lidera koji je stavio tog investirora u centar političke borbe, kampanje. Moj zadatak je bio da nas, kao investirora izvučem iz medija jer to nijedan investitor ne želi. Drugo, bilo mi je važno da drugi investitori ne pomisle da je takav tretman uobičajen u Srbiji.

A šta kažete na komentare da ste branili kuma premijera Vučića, direktora JP "Elektromreže Srbije"?


- Reč je o lošem spinovanju. Kada je postojao taj problem oko priključka i građevinske dozvole, Vlada ga je rešila za tri nedelje, mnogo pre nego što je tu priču lansirao Bojan Pajtić. Imali smo već potpisan ugovor sa EMS-om. Niti sam branila kuma, niti mislim da tom kumu treba odbrana i da treba baš Ana Brnabić da ga brani. To je maliciozno, jer Pajtić zna da sam ja dovoljno stručna za ovu poziciju.

Kao predsednica UO NALED-a, oštro ste kritikovali Zakon o finansiranju lokalnih samouprava. Taj zakon sada je prošao vladu. U kom trenutku je postao prihvatljiv?


- Zakon je bio u nacrtu već nekoliko meseci, a krajem 2015. godine on je bio na javnoj raspravi. Nisu bili dobri komentari, Nacrt je kritikovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), tražili su da se povuče iz procedure, kritikovao ga je NALED čiji sam ja bila potpredsednik, pa predsednik UO i to je bila najveća glavobolja. Kada mi je premijer ponudio ovaj resor, rekla sam da će taj zakon biti problematičan za lokalne samouprave u toj formi u kojoj je bio onda. A moram da ponovim da je nacrt promenjen tokom mandata tehničke vlade, upravo na inicjativu premijera i da je tekst koji sam videla kao ministar već bio izmenjen u konsultaciji sa ministrom Vujovićem.

Da li su lokalne samouprave imale razumevanja?

- Apsolutno. Imala sam sastanak sa 102 predstavnika lokalnih samouprava. Naišli smo na veliko odobravanje. Shvataju da je to moralo da se uradi i cene što su i njihovi komentari uvaženi.

Osim ovog zakona, šta je još prioritet?


- Puna primena Zakona o opštem upravnom postupku. To je ono što će građani najviše osetiti, kroz bolju uslugu javnih službenika, veću efikasnost u procesuiranju predmeta građana i privrede.

Šta će konkretno osetiti?


- Vi kao građani odete u opštinu i tražite izvod iz matične knjige rođenih, a sve ostalo što ide iza, poput uverenja o državljanstvu, izvoda iz matične knjige venčanih, treba da skupi javni službenik i da on završi ono zbog čega ste mu se obratili. To u ovom trenutku funkcioniše, ali ne onako kako bismo želeli.

Čeka nas drugi krug racionalizacije, rekli ste da to negde znači otpuštanja, a negde dodavanja. Gde će biti zapošljavanja?

- Dva primera imamo. Jedan su inspekcije, gde se problem ogleda u tome što, na primer, legalni proizvođači meda nisu zaštićeni od pojave proizvoda koji se na tržištu prodaju kao med, a to nisu, zbog dodataka koje sadrže. Da imamo veći broj inspektora, brže bismo sankcionisali subjekte koji nelegalno posluju i varaju građane. Mogli bismo da zaštitimo legalno tržište i građane koji misle da kupuju med. Drugo mesto gde nema dovoljno zaposlenih je Uprava za agrarna plaćanja. Bili su konkursi, ali nemamo dovoljno ljudi i ministar Nedimović i ja smo već razgovarali o tome.

Kako planirate da unapredite rad zaposlenih, ovde su loše navike veliki problem?

- Obuke su ključ. Na tome ćemo raditi, kao i na pokretanju akademije za javnu upravu koja će biti nacionalna akademija za obuku službenika u javnoj upravi, a cilj koji je premijer postavio da je da ona bude formirana do sredine ovog mandata.

Da li strahujete da ćete biti žrtvovani u nekoj eventualnoj rekonstrukciji?


- Ne vidim scenario u kojem iz ovog mogu da izađem kao žrtva. Meni je pružena velika šansa i velika čast. Probaću da uradim sve što mogu. Ovde sam dve nedelje i za to vreme sam imala punu podršku, efikasnu komunikaciju i s kabinetom premijera i s kolegama ministrima.

Premijer Vučič je rekao da ćete biti na čelu ministarskog tima koji će se baviti IT sektorom?

- Duboko verujem da IT sektor može da bude okosnica razvoja Srbije. U ovom trenutku u IT sektoru fali 15.000 stručnjaka, mislim da bismo toliko mogli odmah da zaposlimo. U tom smislu mislim da će biti ključ obrazovanje ljudi, širenje kapaciteta. Tu ću dosta sarađivati sa ministrom prosvete.

Vaš izbor obeležila su pisanja medija o vašoj seksualnoj orijentaciji. Šta biste voleli da se piše na kraju mandata?

- Volela bih da procentualno imamo manje sive ekonomije, da unapredimo privredni ambijent, volela bih da zaživi Zakon o opštem upravnom postupku. Volela bih da završimo elektronsko arhiviranje, da napravimo kontrolisaniji i uspešniji sistem finansija u lokalnim samoupravama - da možemo ranije da uhvatimo kada se sredstva nenamenski troše, a ne da sačekamo da neko zaduži opštinu za narednih 25 godina. Volela bih da sa kolegama iz Vlade nađem način da svi građani u svakom trenutku imaju struju i vodu, volela bih da imamo akademiju za javnu upravu. Sve ovo mogu da uradim, a ako ne uradim, svi mogu da kažu: "Ana Brnabić nije bila dobar ministar".

Kakva je situacija sa podizanjem plata ministrima ?

- O tome u ovom trenutku još nismo razmišljali.

Da li imate podršku porodice i šta su vam rekli posle svih naslova?

- Imala sam punu podršku, pripremila sam ih na to, ali niko nije mogao da se spremi na toliki publicitet. Podrška najbližih je veoma važna da bi se čovek autovao.

Ko je Ana Brnabić privatno?


- Nemam puno vremena za privatno. Viđam se sa prijateljima. Imam dva psa, šetnja s njima mi znači. Volim da treniram, da trčim, da idem u teretanu. Sad ne stižem, ali kada se slegnu stvari, nadam se da ću ponovo krenuti. To je važno za psihičko zdravlje. I dalje idem u "Centralu" na piće, u "Lovac" na roštilj. Uvek imam košulju, samo košulje nosim, čak i na plaži. Nisam zimski tip, ne skijam, ali imam kuću na Krku u Hrvatskoj i tamo letujem.

Kako su tekli vaši razgovori s premijerom Vučićem oko ulaska u vladu?

- Imali smo komunikaciju desetak dana pred formiranje vlade, ali bez ikakve konkretne ponude. Pitao me je da li može da računa na mene i ja sam rekla "da". Nije bilo na prepad. Očekivala sam, ali sam u poslednjem trenutku saznala koji resor mi je namenio. I prihvatila sam odmah. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA