Najnovije

Šahovski Vikiliks - Korupcija i u šahu?

Na dnevnom redu naredne generalne skupštine Evropske Šahovske Unije, koja će biti održana u septembru u Bakuu, jedna od tačaka je i razmatranje suspenzije članstva Šahovskog saveza Bugarske.
U obimnoj pratećoj dokumentaciji tog predloga, koja je šahovski pandan čuvenom Vikiliksu, uupadljivo se provlači ime srpskog državljanina Vladimira Šakotića, bivšeg izvršnog direktora Evropske Šahovske Unije u periodu 2010-2014, kada je administrativno sedište te međunarodne sportske organizacije bilo u Beogradu.

Posle prelistavanja svega nekoliko stranica izveštaja No.DI1SF – 18/16.02.2016 Bugarskog Ministarstva Finansija od 16. februara 2016 Entr.No. 1-077.035, mogu samo da se naslute razmere pronevere bugarskog državnog novca a u čemu su učestvovali i srpski državljani.

Ovaj izveštaj finansijskih inspektora se odnosi samo na 2014.godinu kada je bugarsko Ministarstvo za Sport prebacilo 457.000 evra Bugarskoj šahovskoj federaciji a na ime izmišljenih turnira koji su navodno bili uključeni u zvanični kalendar Evropske Šahovske Unije.

Perfidnim mehanizmima novac je bio izvlačen na ime "klona" Evropske Šahovske Unije, fantomske firme registrovane u američkom poreskom raju Delaveru (SAD).

Shvatajući o kakvoj se "šahovskoj mafiji" radi, bugarski inspektori kreću da prečešljavaju i transfere iz 2012 i 2013.godine. U tom periodu bugarska država je podržavala Bugarsku šahovsku federaciju za navodna takmičenja Evropske Šahovske Unije sa čak 1,5 miliona evra!

U ovu istragu u Bugarskoj su uključeni i Interpol i uprava za borbu protiv organizovanog kriminala.

Kako je operisala šahovska mafija

Bugarska šahovska federacija aplicira kod nacionalnog Ministarstva za Sport za podršku zvaničnom međunarodnom programu iz kalendara Evropske Šahovske Unije. Neka od tih takmičenja su bila potpuno izmišljena a neka su zaista bila u kalendaru Evropske Šahovske Unije ali su fakture i troškovi bili prenaduvani čak i pet puta više od onoga što stoji u propisima Evropske Šahovske Unije.

Kancelarija Evropske Šahovske Unije iz Beograda sa izvršnim direktorom Vladimirom Šakotićem i generalnim sekretarom Savom Stoisavljević račune šalje na ime Bugarske šahovske federacije.

Međutim, umesto zvaničnog račnog računa organizacijen, na memorandumima sa zvaničnim zaglavljem Evropske Šahovske Unije fakture izdate Bugarskoj šahovskoj federaciji glase na bankovni račun u Sloveniji a koji pripada European Chess Union, 16192 Coastal Highway, Lewis Delaware, USA - fantomske firme i klona zvanične međunarodne sportske organizacije!

Naime, "prava" Evropska Šahovska Unija duže od decenije ima svoje zvanično sedište i jedini bankovni račun u Švajcarskoj!

Postupak protiv Šakotića i u Crnoj Gori



Ovo nije jedini slučaj u kome se pominje ime Vladimira Šakotića. Naime u rodnoj Crnoj Gori se protiv njega vodi krivični postupak zbog mahinacija u vezi sa Evropskim šahovskim juniorskim prvenstvom u Budvi 2013.godine, a zbog čega je i smenjen sa mesta predsednika Šahovskog saveza Crne Gore.

Istovremeno se u Etičkoj Komisiji FIDE (svetske šahovske federacije) vodi postupak za suspenziju Šakotića i Stoisavljevićeve. Inače FIDE je 90-ih godina već jednom suspendovala Šakotića zbog lažiranja turnira.

Istraga i u Srbiji?

U ovom trenutku Srbija je jedina zemlja iz okruženja gde upravljanje zvaničnim međunarodnim šahovskim takmičenjima nije istraženo. Svi su izgledi da će se to uskoro promeniti i da će državni organi proveriti račune zvaničnih evropskih takmičenja koja su održana u Novom Sadu, Subotici i Beogradu u periodu od 2009 do 2016.

Takmičenja u Vojvodini je bez ikakve kontrole Šahovskog saveza Srbije organizovao Šahovski savez Vojvodine.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA