Najnovije

I RUSI IZNENAĐENI: Svemirske rakete pokazale ogromnu snagu!

Rusija razvija novi tip raketa za uništavanje ciljeva izvan atmosfere, projekat koji je stroga državna tajna, kao i elektronska sredstva koja mogu da "zatvore" svemir na većem delu severne hemisfere.

Ruska raketa (Foto: Jutjub)

Nova raketa velikog dometa prvi put je pomenuta u javnosti krajem 2015. godine, posle uspešnog testiranja. Radi se o strogo čuvanoj tajni, pa se ne spominje čak ni tačan naziv modela. Iz nekih vojnih izvora može se saznati samo da je reč o projektu koji trenutno nema konkurenciju u svetu.
Elektronika tih raketa razlikuje se od elektronike ostalih ruskih projekata, a motor, prema zamisli konstruktora, osigurava veću brzinu od svih raketa koje poseduju druge vojne sile u svetu.
Prema rečima stručnjaka, radi se o raketi velikog dometa. To može da znači da će u njenom dometu biti i "obližnji" svemir.
Ruski vojni stručnjaci ukazuju na važnost razvijanja elektronike, pošto je za blokadu satelita, u mnogim situacijama, bolje koristiti sredstva koja ne uništavaju objekat, već ga samo onesposobljavaju.
U takva sredstva spadaju nadzemni instrumenti za gušenje signala. To su metalne konstrukcije na automobilskoj šasiji sa elektronikom koja je smrtonosna za satelite.
Ruski sistem za radioelektronsku borbu namenjen suprotstavljanju satelitskim sistemima na niskoj kružnoj orbiti ima posebne antene, odnosno na specijalan način montirane primopredajnike. Oni pogađaju mrežu niskoorbitalnih satelita pravo u "Ahilovu petu". Ako sistem uspe da uguši samo nekoliko slabih signala, time onesposobljava celu mrežu satelita.
Najnovija testiranja pokazuju da je ovaj projekat Moskovskog naučnoistraživačkog radiotehničkog instituta efikasniji nego što su očekivali njegovi tvorci, navode ruski portali.
Izvor: Srna.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA