Najnovije

FRANCUSKA UPOZORAVA: Zapadu je vreme da počne ozbiljno da shvata Putina!

Uprkos složnoj ekonomskoj situaciji, Rusija je 2016-oj godini postala država sa najvećom specifičnom težinom u međunarodnom sistemu odnosa – ocenio je Le Figaro.

Vladimir Putin (Foto: RIA Novosti)

Francuski list je istovremeno poručio Zapadu da je odavno trebalo da ozbiljno shvati Vladimira Putina.
Jer, iako se Rusija suočava sa demografskom krizom, složenom ekonomskom situacijom i aktivnim odlivom kapitala - ona uopšte nije kolos na glinenim nogama.
Le Figaro u ovom kontekstu ponavlja svoju osnovnu procenu: da je Rusija tokom prošle godine postala istinski teškaš na međunarodnoj areni.      
List strateški proboj Putina objašnjava i malodušnošću Baraka Obame, koji će u američkoj istoriji ostati kao „DŽimi Karter XXI veka”.
Le Figaro naglašava da je odlazeći američki predsednik  neozbiljno gledao na uspon i pretnje sa strane Rusije, a i da ju je neosnovano proglasio za „regionalnu silu”.
Francuski dnevnik posebno naglašava:
„Bilo kako bilo, u temeljima Putinovih uspeha je krajnje efikasna strategija. Nemoćnim Obaminim rečima Putin je parirao neočekivanim dejstvima, sistematino prenoseći težište na asimetrinost poteza, a upravo time je svoje slabe strane pretvarao u jake”.
Zato su – uveren je Le Figaro – njegovi rezultati više nego upečatljivi: „Izbor Trampa za predsednika SAD definitivno je sahranio liderstvo Vašingtona, Zapad je oslabljen gubitkom poverenja u NATO, Bregzit podriva Evropsku uniju, a Turska menja saveznika i namerava da svoje baze zatvori za Ameriku. Čak i Japan ide na zbližavanje sa Rusijom da bi izbalansirao pristisak Kine”.  Le Figaro zaključuje ovako: „Demokratije zaista moraju ozbiljno shvatati Putinovu Rusiju i njenu težnju da formira osovinu demokratura. Evropi je vreme da svoju bezbednost uzme u svoje ruke jer će je Moskva još testirati. U današnjim uslovima, meka sila – koju ovoliko voli Evropa – ima smisla samo ako iza nje stoji sposobnost da se pruži otpor agresiji i da se u sve uključe pesnice”. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA