Sastojci:
1/2 kg tankih kora gotovih
300 šećera
vanilin šećer
100 g mlečne čokolade
limun ili pomorandža
150-200 g oraha
50 g mlevenog keksa
50-100 g suvog grožđa
ulje
Priprema:
Jednu šaku oraha iseckati na krupnije komade i staviti u posebnu činijicu, a preostale samleti. Čokoladu izrendati. Umešati rendanu čokoladu, mlevene i seckane orahe, keks i suvo grožđe.
Rasprostreti prvu koru, pa je malo pouljiti, preko nje staviti drugu koru pa i nju pouljiti, a pri dnu na širinu kore staviti nekoliko kašika nadeva od oraha. Saviti krajeve i lepo saviti u rolnicu.
Zatim baklave ređati u prethodno podmazani pleh. Tako uraditi sa svim ostalim koricama dok se ne utroši sav materijal.
Rolnice iseći na željenu dužinu oštrim nožem a zatim ih malo premazati uljem. Pre nego stavite da se baklava peče, na rignli skuvati sirup na sledeći način:
U 200 mililitara vode sipati 300 grama šećera, vanilin šećer i kolutove jedne pomorandže (koja je dobro oprana). Kada smesa provri, ostaviti je na vrati još 3-4 minuta, pa isključiti ringlu.
Staviti rolnice da se peku na 200 stepeni oko 20-30 minuta, da lepo porumene, pa ih odmah preliti vrućim sirupom. Ostaviti da se dobro prohlade pa se sladiti...
Izvor: mladostimoja.com