Najnovije

PROZAPADNA VLADA LIBIJE TRAŽI: Rusija da donese mir! Usledio atentat!

Premijer libijske vlade u Tripoliju, koja je priznata od UN-a i uživa podršku Zapada - pre svega SAD-a, Francuske i Italije - Fajez al Saradž rekao je u nedelju da bi želeo da Rusija posreduje u uspostavljanju mira između dve struje koje rukovode Libijom, a koje su obe ugrožene pred narastajućom pretnjom terorističkih i džihadističkih grupa.

Saradž - Haftar (Ilustracija: Pravda)

Saradž je u intervjuu koji je dao za Rojters izrazio nadu da će Moskva organizovati sastanak između njega i predvodnika vojne vlade na istoku Libije, generala Kalife Haftara, nekadašnjeg agenta CIA kome je obećana vojna vlast u Libiji, ukoliko povede "pobunu" protiv Gadafija, a koji je sada blizak s Rusijom. Premijer vlade u Tripoliju je ovu izjavu dao Rijtersu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji na kojoj je pre toga uspeo da razgovara sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.  "Poslali smo jasnu poruku (preko ruskih partnera) da ne želimo da isključimo suparnička vojna rukovodstva, već da ih ujedinimo. Vreme je da se vojne snage vrate pod politički kišobran zemlje", rekao je Saradž.  Saradž je došao na vlast u martu 2016. i od tada govori o nacionalnom pomirenju, mada do sada nije postigao nikakav napredak u tom pravcu.

Usledio atentat!

Odmah po povratku u zemlju, rano jutros otvorena je vatra na konvoj premijera libijske "Vlade nacionalnog jedinstva", a u napadu su ranjena dvojica njegovih telohranitelja, prenela je turska agencija Anadolu (AA). Saradž je preživeo pokušaj atentata danas u Tripoliju, dodaje se u izveštaju. Turska agencija tvrdi da iza napada stoje pristalice Kalife Haftara, mada se dodaje da su napadači ostali nepoznati libijskim vlastima. Brat libijskog mučenika Moamera el Gadafija govorio je o proročkim rečima lidera nekadašnje DŽamahirije. Kakva su se crna Gadafijeva predviđanja ostvarila, pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA