Najnovije

ZAHAROVA: Donjeck je sramota za savremenu Evropu

Moskva smatra varvarskim činom granatiranje Donjecka od strane ukrajinskih oružanih snaga, te akcije narušavaju međunarodne obaveze Kijeva, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na nedeljnom brifingu o aktuelnim pitanjima međunarodnih odnosa i spoljne politike.

Marija Zaharova (Foto: Jutjub)

Komentarišući situaciju u Ukrajini, Zaharova je rekla da „svojim postupcima Kijev ne samo što je prekršio Ženevsku konvenciju, već je prekršio i sve moralne norme uopšte.
- Samo vandali mogu da bombarduju grad koji spava i ubijaju nevine ljude - rekla je Zaharova.
Ukrajinske oružane snage u Donjecku koriste sisteme koji su zabranjeni u okviru Minskih sporazuma, dodala je ona.
- Bombardovanje teškom artiljerijom — zar je to dokaz Kijeva o jedinstvu zemlje? - rekla je Zaharova.
- Danas Kijev ne samo što ne izražava nikakvu zabrinutost zbog novog razvoja krize, već se besramno razmeće svojim akcijama u Donbasu, koristeći za to OEBS - dodala je ona.
Zaharova je istakla da čitav svet, koji je pratio tviter nalog koji navodno pripada devojčici iz Alepa, sada ignoriše akcije Kijeva u Donbasu. 
- Ovo je sramota za savremenu Evropu! - rekla je Zaharova i podsetila da je Ukrajina godinama pod zaštitom zapadnih partnera.
Zaharova je izjavila da je u noći 3. februara „Donjeck pretrpeo ogroman raketni napad oružanih snaga Ukrajine, stambena područja su pretrpela desetine napada iz teškog oružja velikog kalibra, uključujući i raketne sisteme "Uragan" i "Grad", nekoliko civila je poginulo, a među ranjenima su i deca“.
Komentarišući položaj novinara u Donjecku Zaharova je izjavila:
„Duboko smo zabrinuti zbog bezbednosti novinara u tom regionu. Smatramo da je ovaj incident grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnih standarda.“
U utorak se nekoliko ruskih novinara, među kojima i dopisnik RT, predstavnici NTV, „Lajfa“ i drugih medija, našlo na udaru artiljerijske vatre ukrajinskih oružanih snaga u regionu Donjecka. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA