Najnovije

Izveštaj američke mornarice pokazuje da Vašington počinje pripreme za rat na Pacifiku protiv Rusije i Kine

Od američkih podmornica klase Gato i PBY Catalina aviona koji su korišćeni u borbi protiv Japanaca i ponovno uspostavljanje američke hegemonije širom Azije i Pacifika tokom Drugog svetskog rata, do američkog kontinuiranog prisustva u Japanu, Južnoj Koreji i ostrvima širom regiona, jasno je da se Amerika raširila kako bi ostala “angažovana“ u Pacifiku.

Američka mornarica (Foto: Jutjub)

Nedavno je objavljen izveštaj Centra za strateške i budžetske procene (CSBA), koji je naručila američka mornarica, pod nazivom “Vraćanje američke pomorske snage: Nova arhitektura flota za američku mornaricu,“ u kom se opisuje ne to kako odbraniti američke obale, nego kako ostati uključen u Aziji i Pacifiku uprkos ogromnoj udaljenosti te oblasti i Amerike.
U uvodu ovog izveštaja se navodi:
“Velike konkurentske snage, kao što su Kina i Rusija, su povećale svoje vojne sposobnosti tokom poslednje dve decenije i sada pokazuju spremnost da izazovu međunarodni poredak.“
Međutim, u izveštaju nikad nije navedeno da su kineske ili ruske snage sletele na američke obale, ili čak zapretile da će to uraditi. Umesto toga, izveštaj se vrti oko održaanja hegemonije u sferama uticaja.
U izveštaju se navodi termin “negirati-i-kazniti,“ za opisivanje korišćenja američke moći u inostranstvu da se “zaustavi agresija,“ ne u odbrani same Amerike, već u “susednim područjima.“ Ironično, u izvštaju se kao primer navodi Irak, narod koji je Amerika napala, okupirala i uništila velikom “agresijom,“ a ne Kina ili Rusija.
Još specifičnija stvar, u izveštaju od 162 stranice je istaknuta od strane The National Interest u članku pod nazivom “Kako garantovati da se američki nosači aviona mogu boriti u ratu protiv Kine.“
Drugim rečima, da bi SAD projektovale značajnu silu izvan svojih granica, širom Pacifičkog okeana, i unutar kineske sfere uticaja, potrebne su ne samo letelice sposobne za 10 sati naleta, nego i dronovi koji bi ih dopunili gorivom.
Odbrambeni izvođači sigurno pozdravljaju nalaze izveštaja, jer će to zahtevati razvoj ne jednog vozila na bazi nosača, nego dva, uključujući i tanker.
Studenti istorije će prepoznati mnogo toga kao savremeni nastavak evropske kolonizacije širom Azije, gde je sofisticirana i ohola vojna sila korišćena da satera u čošak Kinu i njene susede širom regiona, zavadi pa zavladaj njima, kao i da ih spreči da ikada povrate neku korist kolonijalne ekspanzije Evrope i Amerike krajem 19. veka.
CSBA izveštaj je samo jedan od mnogih američkih političkih dokumenata koji otvoreno i konstantno priznaje da Kina nije pretnja Americi kao naciji, nego pretnja hegemoniji koju pokušavaju dobro da održe na globalnom nivou u 21. veku.
I dok SAD traži snage dronova da premosti ogromne razdaljine između američke teritorije i teritorije kojom želi da nastavi da dominira, Kina i Rusija takođe razvijaju sistem naoružanja kako bi te ogromne razdaljine načinili još većim.
Iako CSBA izveštaj stavlja značaj na sprečavanje Kine i Rusije da vrše uticaj unutar svoje teritorije ili njihove neposredne periferije, konačan zaključak ove nove trke u naoružanju sistemima naoružnja dugog dometa može naterati SAD da prihvati realnost u kojoj je jedini region kojim može da dominira – sama Amerika. Ali ostaje očigledno pitanje, zašto se to već nije dogodilo?
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA