Najnovije

OPOZICIJA PRIPREMA HAOS U SKUPŠTINI: Vlast primorana na nove parlamentarne izbore!?

Ukoliko se i narednih nedelja nastave protesti i osporavanja ubedljive pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, a atmosfera na ivici sukoba između vlasti i opozicije prenese i u parlament, nije isključeno da se, najkasnije na jesen, održe vanredni parlamentarni izbori, zajedno sa beogradskim.

Skupština Srbije (Foto: Sinhua)

Ova opcija, prema nezvaničnim informacijama Večernjih novosti, razmatra se u vrhu vlasti, a sa ciljem da se smire tenzije u društvu i glasanjem za nov skupštinski saziv još jednom potvrdi legitimitet koalicije okupljene oko SNS. Ovakav rasplet postizborne političke krize nagovestio je i sam premijer, koji ne isključuje mogućnost da građani ponovo izađu na birališta, jer strahuje da bi dešavanja sa ulica mogla da se prenesu u Skupštinu i dovedu do haosa u klupama. Da li će se "obračun" rasplamsati i u skupštinskoj sali biće poznato već sledeće srede, za kada je šefica parlamenta Maja Gojković zakazala nastavak sednice prekinute početkom kampanje, a odmah i novo zasedanje, za petak, 21. april. Iako su na dnevnom redu protokolarne stvari - predlozi zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i o transfuzijskoj medicini - očekuje se oštra debata predstavnika vlasti i opozicije zbog uzavrele atmosfere u političkoj areni. To su praktično najavili opozicioni poslanici, koji su se tokom jučerašnjeg dana ređali u skupštinskom holu i na konferencijama za medije ponavljali da, bez obzira na to što su njihovi navodi osporeni, nastavljaju da insistiraju na priči o velikom broju zloupotrebljenih glasačkih listića. Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović odbacio je navode o krađi glasova, ukazujući da je opozicija imala četiri puta više članova biračkih odbora nego vladajuća koalicija: - Oni koji tvrde da su izbori navodno pokradeni imaju problem koji je opisao Karl Jung - da za ljude koji pate od autizma Rajna teče od ušća prema izvoru. Izgleda da je tako i za opoziciju. Upitan kakve dokaze ima za tvrdnje o izbornoj krađi, lider Dveri Boško Obradović ponovio je da su to nesređeni birački spisak, neravnopravni medijski tretman predsedničkih kandidata, ćutanje REM i pritisak i pretnje zaposlenima u javnom sektoru da glasaju za Vučića. Obradović je pozvao sve opozicione predstavnike u RIK, koji imaju većinu, da ne glasaju za proglašenje konačnih rezultata predsedničkih izbora. Grupa od 23 poslanika, među kojima su oni iz DS, nezavisni poslanici Zoran Živković i Marinika Tepić, kao i Sanda Rašković Ivić i Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije, predala je juče u Skupštini Srbije predlog da se po hitnom postupku pokrene procedura za smenu članova REM. Lider "Nove" Zoran Živković tražio je da se dnevni red sednice zakazane za iduću nedelju dopuni zahtevom za smenu Gojkovićeve i raspravom o predsedničkim izborima.
Nivi poslanik DS-a Dušan Milisavljević, koji je u parlament ušao umesto Bojana Pajtića, najavio je da će svoje prvo poslaničko pitanje postaviti u vezi sa saopštenjem Hitne pomoći da zbog protesta ne mogu da pomažu ljudima u centru Beograda između 18 i 21 sat. Više o saopštenju Hitne pomoći i odgovoru protesta "Protiv diktature" koji je stigao na njega, pročitajte OVDE.  Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA