Najnovije

JOŠ JEDAN EKSER U KOVČEG: Mađarska ubija EU!

Kontrolom rada inostranih ustanova visokog obrazovanja i univerziteta u Mađarskoj, najsveobuhvatnijom do sada, komisija Ministarstva prosvete te zemlje ustanovila je drastično kršenje nacionalnih zakona u toj oblasti. Provera (koja se inače obavlja svakih pet godina), urađena od 5. januara do 30. marta ove godine, pokazala je da su od 28 visokoškolskih institucija (od kojih su 16 univerziteti) čak 27 – „veštački“… Samo jedna inostrana ustanova ispunjavala je kompletnu pravnu regulativu Mađarske da bi u njoj mogla delovati na prosvetnom, naučnom i tehnološko-razvojnom polju.

Viktor Orban (Foto: Jutjub)

Piše: Vlastimir Vujić

Promena zakona

To je bio „crveni alarm“ desno-konzervativnoj vladi premijera Viktora Orbana da 4. aprila, po ubrzanom postupku (rasprava i glasanje održani su istog dana), promeni Zakon o radu inostranih visokih škola i univerziteta u Mađarskoj.
Osnovne pravne odlike novog zakona, koji je izglasalo 123 poslanika vladajuće većine Fides-KDNP, 38 opozicionih predstavnika bilo je protiv, dok poslanici Jobika nisu glasali, sastoje se u tome što će od sada svaka inostrana visokoškolska ustanova (koja izdaje diplome) u Mađarskoj moći da radi samo ako postoji međudržavni ugovor o principijelnoj podršci njenom funkcionisanju, rok za potpisivanje sporazuma je šest meseci od objavljivanja novog mađarskog zakona, a institucija koja ne ispuni uslove iz novog zakona već od 1. januara 2018. godine neće moći da upisuje studente.
Dalji uslov je taj da student, pored visokoškolske obuke u Mađarskoj, nastavnu obuku mora da ima i u državi u kojoj se nalazi sedište dotičnog fakulteta (ili univerziteta). Samo u tom slučaju ustanova može da izdaje dve diplome, mađarsku i diplomu iz matične zemlje u kojoj ima i kampus i akreditaciju (a ne samo akreditaciju). Tu je još jedan novi uslov – posebna radna dozvola za gostujuće profesore koji nisu iz zemalja Evropske unije.

Sorošev protest

I jedina od 28 kontrolisanih institucija koja se žestoko oglasila bio je univerzitet DŽordža Soroša – CEU – iz Budimpešte. NJegov predsednik-rektor Majkl Ignjatijev rekao je da je novi zakon krajnje diskriminativan, da direktno napada CEU, šteti akademskim slobodama u celoj Evropi, a posebno odnosima Budimpešte i Vašingtona. I Mark Toner, portparol Stejt departmenta, izrazio je veliku zabrinutost SAD zbog promene zakona kojim su inostranim fakultetima i univerzitetima uvedeni novi, ciljani i krajnje opterećujući propisi. „Promene će značajno ugroziti funkcionisanje i nezavisnost Centralnoevropskog univerziteta, a zbog vrlo kratkih rokova (koje je gotovo nemoguće ispuniti), može doći i do zatvaranja CEU u Budimpešti“, rezignirano je izjavio Toner, razočaran što je mađarski premijer Viktor Orban ignorisao vrlo oštru poruku američkog ministarstva spoljnih poslova da se, zbog budućnosti američko-mađarskih odnosa, „kloni svakog zakonodavnog koraka koji bi ugrozio delatnost CEU u njegovoj zemlji“.

Orbanova poruka

I dok premijer Orban podvlači da „u Mađarskoj ni milijarderi nisu iznad zakona“ i da je „prevara – prevara, bilo ko da je počini“ (aludirajući na „univerzitet Đerđa Soroša“ koji izdaje inostrane diplome a sam priznaje da u inostranstvu ne sprovodi obuku studenata, niti ima kampus – što je u suprotnosti sa mađarskom zakonskom regulativom u toj oblasti, jer mađarske univerzitete koji izdaju samo mađarsku diplomu dovodi u neravnopravan položaj), Orban još dodaje da sa CEU-om neće pregovarati „jer još nisu američka vlada“.
„Budućnost Soroševog univerziteta u Mađarskoj isključivo zavisi od potpisivanja međudržavnog bilateralnog ugovora SAD i Mađarske o principijelnoj podršci njegovom funkcionisanju. Nakon parafiranja na red dolazi ispunjavanje jedne po jedne tačke. A do samog ugovora put može biti duži i(li) kraći. Možda ga i ne bude. Prečice nema. Zavisi od pregovora i dogovora dve vlade. Američku vladu povodom ove teme još nismo zvali“, rekao je mađarski premijer 7. aprila u ustaljenom obraćanju naciji (svakog petka to čini) putem Prvog programa mađarskog radija.
Dva dana kasnije, u nedelju, u Budimpešti su održane masovne demonstracije – nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je za Soroša i protiv zakonskih izmena – sa zahtevom predsedniku Mađarske Janošu Aderu da zakon ne potpiše. On je, međutim, ustanovio da „zakon nije povredio pravo na slobodu studija koje garantuje Deseti član Ustava Mađarske“, pa ga je u ponedeljak, bez obzira na proteste i pritiske, zvanično potpisao.

Dubrovnik, Prag, Budimpešta…

Dvogodišnja predavanja u dubrovačkom Međuuniverzitetskom centru (pred sam raspad SFRJ) kojima su, pored profesora iz zapadnoevropskih zemalja, učestvovale i njihove kolege s kontinentalnog istoka, 1989. godine „rodila“ su ideju o osnivanju Internacionalnog (privatnog) univerziteta koji bi bio lociran u jednoj od država Varšavskog pakta. Univerzitet je, uz pomoć velike donacije Đerđa (DŽordža) Soroša od 880 miliona američkih dolara (što ga čini jednim od najbogatijih univerziteta u Evropi!), osnovan 1991. godine.
Novi Centralnoevropski univerzitet (CEU) organizovan je s namerom da se oformi „prepoznatljiva“ prosvetna ustanova u regionu Srednje Evrope koja će kroz model tzv. „otvorenog društva“ omogućiti bržu regionalnu saradnju i „buduće lidere“ modelovati po zapadnom obrascu. Univerzitet ima diplomske (master) i postdiplomske (doktorske) studije u sedam disciplina (društvenim, humanističkim i pravnim naukama, javnoj politici, menadžmentu, ekologiji i matematici). Prvo sedište institucije bilo je u Pragu, ali je zbog konflikta s češkom vladom i predsednikom Vaclavom Klausom kampus premešten u Mađarsku.
CEU je u drugoj deceniji postojanja odlučio da svoje aktivnosti s regionalnog nivoa prebaci na globalnu ravan, a fokus je stavio na tzv. države u razvoju. Pogledajte OVDE kako je Tramp popustio Kinezima. Izvor: Pečat

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA