Najnovije

REZULTATI ANKETE: Balkanski narodi odlučili koga žele za saveznika!

41% ispitanika na planeti doživljava SAD kao potencijalnog vojnog saveznika svoje zemlje. Međutim, u Srbiji i drugim zemljama Jugoistočne Evrope (čak i u članicama NATO-a!) velika većina ispitanika bi želela da bude pod zaštitom Rusije.

Balkan (Foto: Pixabay)

Asocijacija nezavisnih agencija za proučavanje javnog mnjenja "Galup" (u Rusiji je zastupljena preko holdinga „Romir“) sprovela je anketu u 68 zemalja sveta, saopštava list „Komersant“. U istraživanju je učestvovalo preko 66.000 ljudi, a svi su odgovorili na jedno pitanje: „U svetu postoji šest zemalja sa velikim vojnim potencijalom. To su SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Indija. Zamislite da u slučaju vojne agresije na vašu zemlju morate za saveznika birati jednu od tih država. Koju biste izabrali?“
Ako se sumiraju ukupni rezultati za ceo svet, u toj hit-paradi vojnih simpatija ubedljivo vode SAD. Za njih se opredelilo 41% ispitanika. Rusija je sa 15% na drugom mestu, dok je Kina sa 10% na trećem, Velika Britanija (8%) na četvrtom, a Francuska (5%) na petom mestu.
Kosovo je na prvom mestu po procentu onih koji žele da ih Amerika štiti (92% ispitanika), dok se u Albaniji za SAD opredelilo 66% ispitanika. U ostale „verne“ američke saveznike ubrojali su se žitelji Južne Koreje (81%), Izraela (68%), Vijetnama (66%), Japana (64%), Kanade (62%), Velike Britanije (58%), Francuske (54%) i Španije (52%).
Po mišljenju direktora holdinga „Romir“ i potpredsednika asocijacije "Galup" Andreja Miljohina, takvi rezultati ankete su logična posledica politike koju Zapad vodi u protekle dve-tri godine. - Sve one sankcije i pritisci na Rusiju koje praktikuju zapadne države na kraju su doveli do toga da su čak i obični građani počeli da doživljavaju Rusiju kao zemlju koja im možda nije neprijatelj, ali svakako nije saveznik - rekao je Miljohin.
Pa ipak, u mnogim zemljama je prilično visok procenat onih koji su se radije opredelili za Rusiju nego za druge ponuđene države. Kao što se moglo očekivati, Rusiju su podržali ispitanici u Srbiji (58%) i Bugarskoj (42%), a takođe u Grčkoj (48%) i Sloveniji (30%). „Slovenski i balkanski narodi su tradicionalno pristalice Rusije, što je i razumljivo s obzirom na zajedničku istoriju, veru i tradiciju“, rekao je tim povodom Miljohin.
U Turskoj je takođe prilično veliki procenat onih koji bi želeli da budu pod zaštitom Rusije (23%). - Po svemu sudeći, tamo (u Turskoj) je u toku ozbiljan antizapadni zaokret narodne svesti - pretpostavlja Aleksandar Baunov, ekspert nevladine organizacije „Moskovski centar Karnegi“. „S obzirom na odgovore ispitanika iz Grčke i Bugarske, ispostavlja se da je u Istočnom Sredozemlju – unutar NATO-a – formirana čudna zajednica zemalja u kojima stanovništvo ne doživljava Rusiju kao protivnika, nego kao saveznika, iako je ona glavni takmac Severnoatlantske alijanse“.
Veliki kontingent pristalica Rusiji su obezbedile Kina (47%) i Mongolija (71%), a takođe Iran (20%), dok se u Ukrajini gotovo isti broj ispitanika opredelio za SAD (35%) i za Rusiju (33%). Slična situacija je u Letoniji sa njenih 40% stanovnika čiji je maternji jezik ruski, a takođe u Iraku.
- Prema Rusiji gravitiraju centralnoazijske zemlje koje imaju jake istorijske korene, kao i velike azijske države koje su se oslobodile od teške kolonijalne prošlosti - rekao je Andrej Miljohin.
Aleksandar Baunov je istakao da njega raduje prorusko raspoloženje Kineza.
- Drago mi je što je veliki broj ispitanika u Kini izabrao Rusiju kao vojnog saveznika, jer starije generacije još pamte period kada su naše dve zemlje bile protivnici. To nam govori da nacije koje doživljavaju Rusiju kao neprijatelja za prilično kratko vreme mogu promeniti svoja shvatanja. Drugim rečima, neprijateljsko raspoloženje nije konstanta. Isto, doduše, važi i za prijateljsko raspoloženje - istakao je Baunov.
Kina je kao saveznica privlačna prvenstveno stanovnicima Pakistana (72%) i Rusije (44%). U Veliku Britaniju se pre svega uzdaju SAD (43%) i susedi iz Severne Evrope – Švedska (29%), Island (28%), Irska (25%) i Norveška (23%). Francusku su naporedo sa Amerikom izabrali ispitanici iz Belgije (25%). Pogledajte OVDE novu provokaciju Albanaca u Makedoniji. Izvor: ruskarec.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako izgleda demonstracija ruske vojne moći:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA