Veoma je jeftina i lako dostupna, pa je je ljudi koriste na razne načine - umesto dezodoransa, za lečenje prehlade, pa čak i raka.
Ali, šta se dogodi kada popijete vodu u kojoj ste prethodno razmutili malo sode bikarbone?
1. Želudačna kiselina
Ako popijete čašu vode sa pola kašičice sode bikarbone, pH vrednost u vašem želucu će se stabilizovati. To će vam pomoći i da smanjite kiselost u vašem organizmu, za koju se veruje da je jedan od vodećih uzroka raka.
2. Gorušica
Eksperti kažu da je gorušica izazvana kiselinom u želucu. I u ovom slučaju pomaže soda bikarbona, kako je opisano kroz prvu stavku.
3. Urinarne infekcije
Kao i ćelije raka, i bakterije žive i razmnožavaju se u kiseloj sredini. Ako imate problema sa urinarnim infekcijama, pijte rastvor sode bokarbone (pola kašičice na jednu čašu vode) i simptomi bi ubrzo trebalo da nestanu.
4. Giht
Giht je zapravo zapaljenje zglobova izazvano zadržavanjem mokraćne kiseline u telu. Pomoću rastvora sode bikarbone možete da ublažite bolove koje izaziva giht, ali i potencijalno sprečite ovo neprijatno stanje.
5. Prehlada i grip
Soda bikarbona je odličan lek za grip i prehladu! Ako se dugo i redovno koristi, u stanju je da uništi viruse u najranijoj fazi, ali ni sada nije kasno da počnete i oslobodite se dosadnih simptoma sezonskih bolesti.
6. Kamenje u bubrezima
Gomilanje mokraćne kiseline može da uzrokuje formiranje kamenja u bubrezima, ali svakodnevno ispijanje vode sa sodom bikarbonom može da ih razbije i spreči formiranje novih. Ukoliko imate problema sa bubrezima, pre primene prirodnih lekova, konsultujte se sa lekarom.
7. Snaga
Voda sa sodom bikarbonom popravlja fizički performans vašeg tela. Tajna je u tome što alkalnost sode bikarbone redukuje nivo laktične kiseline koju proizvode mišići, a to pomaže da budete snažniji i energičniji.
Preporučena doza vode sa sodom bikarbonom
Prvi dan: Uzmite 6 doza - po čašu vode sa po pola kašičice sode bikarbone na svaka dva sata. Voda treba da bude hladna.
Drugi dan: Popijte 4 doze na svaka 3 sata
Treći dan: Ujutro i uveče uzmite po jednu dozu
Četvrti dan i nadalje: Uzimajte po jednu čašu vode sa pola kašičice sode svakog dana, sve dok simptomi ne nestanu.
Test nivoa želudačne kiseline
Trebalo bi da znate da želudac proizvodi hlorovodoničnu kiselinu, koja mu pomaže u varenju. Ona je važna zbog razgradnje proteina, pretvaranja istih u amino kiseline, sprečavanja bolesti uništavanjem opasnih bakterija i stimulisanja pankreasa. Nizak nivo ove kiseline može da uzrokuje različite probleme, poput lošeg varenja, gorušice, nadutosti i zatvora.
Ako želite da testirate nivo želudačne kiseline, možete to da uradite kod kuće, pomoću sode bikarbone. Rastvorite četvrtinu kašičice u 230 ml hladne vode i popijte čim se probudite na prazan stomak. Ako podrignete u roku od 2-3 minuta, nivo vaše želudačne kiseline je odličan. Ovo sigurno niste znali, šta kafa čini vašoj jetri pogledajte OVDE.
Izvor: Stil