Najnovije

Formula „Beli šlem“: Amerika ruši istragu koja bi otkrila paklenu tajnu Bliskog istoka

Američke optužbe sirijskog režima i Rusije zbog upotrebe hemijskog oružja su manipulacija kojom SAD skreću pažnju sa potpunog neuspeha, kraha njihove politike u Siriji, gde se upravo privode kraju ratne operacije, kažu analitičari.

Ilustracija (Foto: US army)

Predlog Rusije za stvaranje novog međunarodnog organa za istraživanje upotrebe hemijskog oružja u Siriji ostao je bez podrške u Ujedinjenim nacijama. Savet bezbednosti je sazvan na inicijativu Ruske Federacije zbog izveštaja koji su se pojavili o novom hemijskom napadu na području Istočne Gute, za koji su sirijska opozicija i brojne zapadne zemlje odmah optužile predsednika Sirije Bašara el Asada.
Inicijativu Moskve podržala je Kina, a Francuska, takođe jedna od stalnih članica Saveta bezbednosti, saopštila je da je spremna da razmotri ruski predlog. Međutim, njen stav, kao i pristup Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ostao je isti — Asadov režim kriv je za hemijske napade i on bi trebalo da snosi odgovornost za njih, inače neće biti postignut mir u zemlji.
Otvarajući sastanak, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da je zajednički mehanizam UN za istragu hemijskih napada u Siriji, koji je ranije delovao, postao predmet političke manipulacije. S druge strane, stalna predstavnica SAD u UN Niki Hejli očekivano je bila protiv ruske inicijative, ponavljajući optužbe da Rusija sakriva istinu o hemijskim napadima sirijskog režima.
Doktor političkih nauka Ildus Jarulin sa Tihookeanskog državnog univerziteta kaže da bi pristanak SAD na formiranje novog međunarodnog istražnog organa dao veliki doprinos istraživanju zločina i stvorio dobar temelj za sveobuhvatnu istragu. Međutim, u Siriji se stalno pojavljuju raznorazni „beli šlemovi“, koji objavljuju fotografije „žrtava“ hemijskog napada, za koje je navodno kriv Asad, podseća Jarulin. 
„Uvek se kasnije ispostavi da se radilo o lažiranim snimcima, dok Sirija i Rusija uvek imaju čvrste dokaze da Damask ne koristi hemijsko oružje. Ali javna je tajna da ove tzv. nezavisne organizacije direktno sarađuju sa Amerikancima, i zato se njima veruje. Ako bi došlo do formiranja novog međunarodnog istražnog organa, svet bi saznao činjenice koje bi SAD volele da sakriju. Na primer, Amerika bi morala da odgovori na pitanje odakle sirijskoj opoziciji hemijsko oružje. SAD su u velikim problemima na Bliskom istoku, formiranje nezavisnog istražnog organa bi samo pogoršalo njihov položaj u regionu. Reakcija Vašingtona na inicijativu Moskve se može tumačiti kao indirektno priznanje sopstvene krivice za situaciju na Bliskom istoku“, kaže Jarulin.
Istoričar i dobar poznavalac situacije na Bliskom istoku Nemanja Starović smatra da je za ovakvu reakciju SAD na predlog Rusije o istrazi neophodno pogledati šta se trenutno dešava u Siriji. Nažalost, svaka politička manipulacija ovako strašnim stvarima uništava legitimnu borbu protiv upotrebe hemijskog naoružanja, kaže Starović.
„Bojim se da je u pitanju manipulacija i da SAD ovom vrstom diplomatske akcije skreću pažnju sa potpunog neuspeha, kraha njihove politike u Siriji, gde se upravo privode kraju ratne operacije. Vlada u Damasku sprovodi ofanzivu u regiji Idliba, a sa druge strane turske snage u Afrinu nezadrživo napreduju, Amerika u svemu tome na terenu ne može da učini apsolutno ništa“, kaže Starović. 
On dodaje da je izuzetno važno da se sprovede istraga koja će zaista biti temeljna, koja će uključiti sve strane koje postoje na terenu, ali i koja će dobiti opštu, međunarodnu podršku. To je od velikog značaja kada govorimo i o državama koje su na direktan ili indirektan način zainteresovane za događaje u Siriji i koje imaju uticaj na njih, kaže Starović.
„Istraga ne bi smela da unapred amnestira bilo koga, ali s druge strane, jako je štetno unapred upirati prstom u jednu od strana. Čini mi se da je to, nažalost, ovde slučaj, da se bez sprovedene istrage, bez ikakvih materijalnih dokaza upire prstom u režim Bašara el Asada. Čuli smo izjavu američke ambasadorke u UN, čak se upire prstom i u Rusku Federaciju, koja se imenuje odgovornom za ovaj strašan, gnusni čin“, kaže Starović.
On podseća na kršenje zabrane upotrebe hemijskog oružja tokom Iračko-iranskog rata, kada je Sadam Husein uz, kako kaže, obilatu podršku zapadnih saveznika, koristio hemijsko naoružanje protiv iranskih snaga, ali i sopstvenih građana. Uprkos tome, Reganova administracija nastavila je da ga podržava.
Posle sednice Saveta bezbednosti portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da SAD zapravo komplikuju istragu i neosnovano optužuju.
„Kategorično se ne slažemo sa pristupom SAD koje komplikuju međunarodnu istragu o ranijim slučajevima i koje prozivaju bez ikakve osnove“, prokomentarisao je Peskov izjavu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona koji je rekao da je Rusija odgovorna što je Damask navodno upotrebio hemijsko oružje.
Rađaju se prve ruske privatne vojske za specijalne operacije! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Obaranje američkih tomahavka, Sirija
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA