Najnovije

SASTALI SE PUTIN I SI: Evo šta su predsednici Rusije i Kine poručili Amerikancima (VIDEO)

Rešavanje severnokorejske krize predstavlja glavni zajednički spoljnopolitički prioritet Rusije i Kine, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na zajedičkoj konferenciji za novinare sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Si Đinping kod Putina (Foto: kremlin.ru, Pravda)

Kako je rekao, glavni zadatak je obezbediti dugotrajni mir i stabilnost u severoistočnoj Aziji. - Rusija i Kina su se složile da je potrebno simultano zamrzavanje severnokorejskog raketnog i nuklearnog programa i opsežnih vojnih vežbi Sjedinjenih Americkcih Država i Južne Koreje, rekao je. On je takođe istakao da Rusija i Kina pozivaju sve strane kako bi se uzdržale od provokativnih akcija i vojne retorike povodom nedavnog lansiranja rakete od strane Pjongjanga. Podsetimo, Severna koreja danas je saopštila da je uspešno lansirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu, koja je dostigla visinu od 2.802 kilometara i letela 933 kilometara. Više o tome pogledajte OVDE. Sa druge strane Đinping je rekao da izmene u spoljnopolitičkoj situaciji Kine neće uticati na odnose sa Rusijom. On tvrdi da Moskva i Peking efikasno sarađuju po međunarodnim pitanjima, uprkos kompleksim izmenama u svetu. Đinping je podsetio da se nakon stupanja na dužnost predsednika sa Putinom susreo 22 puta, ocenivši da su odnosi između Moskve i Pekinga primer dobrosusedskih odnosa dve velike zemlje. On je izrazio uverenje da će poseta kineske delegacije biti ocenjena kao apsolutno uspešna. Ruski i kineski predsednici su potpisali mnoštvo bilateralnih sporazuma, a osim toga, usvojen je akcioni plan za period od 2017. do 2020. godine u okviru Dogovora o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Rusije i Kine.

Usaglašene mere zaštite od američkih raketnih sistema

Ministarstva spoljnih poslova dve supersile usaglasila su stavove i povodom američkih "antiraketnih štitova", a naročito povodom poslednjeg THAAD sistema koji je instaliran u Južnoj Koreji. Rusija i Kina su protiv razmeštanja protivvazdušnih sistema THAAD u severoistočnoj Aziji, obe strane su se dogovorile o merama zaštite sopstvenih interesa kada je reč o bezbednosti, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava spoljnih poslova Rusije i Kine. Kako se navodi, obe strane su saglasne da razmeštanje američkih PVO sistema nanosi veliku štetu strateškoj bezbednosti regionalnih zemalja, uključujući Rusiju i Kinu i ne doprinosi denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Takođe, ocenjuje se i da Moskva i Peking pozivaju da sve proces razmeštanje THAAD-a obustavi momentalno. Baterija THAAD u Južnoj Koreji bi trebalo da ima od četiri do devet mobilnih guseničnih mašina, od kojih je svaka konstruisana za osam raketa-presretača, iako još uvek nisu objavljeni zvanični podaci. Baterija će, takođe, biti opremljena protivraketnim radarom TPI-2 TM. Radijus dejstva ovih raketa, navodno, ne prelazi 200 kilometara, ali se na sistem mogu instalirati i ofanzivne, pa i nuklearne rakete. Izvor: rsw.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA