Najnovije

TRAMPOV GOVOR KOJI JE UZDRMAO PLANETU: Imamo 700 milijardi vojnog budžeta i poslaćemo sve protivnike pravo u pakao! A neprijatelji su... (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp danas drži prvi govor u Generalnoj skupštini UN, koji je izazvao burne reakcije širom sveta i uneo nemir među veliki broj državnika koji su ga slušali.

Tramp u Ujedinjenim nacijama (Foto: JuTjub)

Na početku govora on je rekao da mu je drago što predstavlja svoj narod tu u svom rodnom gradu NJujorku, govorio je o tome kako se ekonomija SAD nalazi na rekordno visokom nivou otkako je on postao predsednik i zahvalio se svima koji su pomogli SAD i ponudili saučešće zbog razornog uragana Irma. Tramp je, nabrajajući uspehe svoje administracije, naglasio da je vojni budžet njegove zemlje sata 700 milijardi dolara.  U nastavku svog obraćanja, uverio je ceo svet da je spreman i da ih troši, ukazavši na nove pretnje "od Ukrajine do Južnog kineskog mora", sa kojima se svet suočava, označivši tako, posredno, Kinu i Rusiju kao osnovne "pretnje". - Odmetnički režimi podržavaju teroriste i prete drugim državama. Autoritarni centri moći prete da ruše saveze. Susrećemo se u vreme velikih šansi i velikih pretnji - rekao je on. Tramp je istakao da je on izabran da da moć američkom narodu i da će za njega Amerika uvek biti na prvom mestu, kao što za svakog predsednika treba njegova država da bude prva. - Amerika će zauvek biti veliki prijatelj sveta i naročito svojih saveznika, ali nećemo dozvoliti da nas koriste. naši građani su platili cenu slobode, oni su se borili i da brane druge države - rekao je on.

Koreja

Tramp je nastavio da govori o "odmetničkim režimima", a prvo je govorio o Severnoj Koreji. - Ako se pravedna većina ne suprotstavi zloj manjini, onda će zlo trijumfovati - rekao je on. Predsednik SAD je rekao da Severna Koreja preti celom svetu i pozvao UN da se ujedini u borbi protiv Pjongjanga. - Ako Severna Koreja nastavi ovako, nećemo imati izbora do toga da totalno uništimo Severnu Koreju. Raketaš je u samoubilačkoj misiji - rekao je on misleći na severnokorejskog predsednika Kima DŽong Una. U sali se moglo čuti glasno mrmljanje kada je Tramp izrekao do sada najozbiljnije upozorenje Severnoj Koreji, čiji raketni i nuklearni testovi potresaju svet.

Iran

Najveći i najžešći deo svog govora Tramp je posvetio Iranu. On je optužio vlasti Irana da izvode "nasilje, smrt i haos", ali da najveću štetu čive sopstvenom narodu. On je rekao da umesto da ulaže novac od nafte u boljitak svog naroda, "iranski režim, koji se na vlasti održava pod maskom lažne demokratije", taj novac koristi da bi "sponzorisao Hezbolah i druge terorističke organizacije koje ubijaju nevine muslimane i napadaju miroljubive arapske  i izraelske komšije". Optužio je Iran i da sponzoriše "režim Bašar al Asada i rat u Jemenu". - Ne možemo da dozvolimo da ovaj ubilački režim nastavi sa remetilačkim aktivnostima, rekao je tramp osvrnuvši se i na nuklearni sporazum koji je postignut sa tom zemljom najveća sramota u istoriji američke spoljne politike. - Niste još čuli sve o tome, verujte mi, ljutito je rekao tramp, koji je pretnjama Iranu posvetio dobar deo svog četrdesetpetominutnog govora.

Sirija

Nakon priče o Iranu nastavio je sa osudom sirijskog režima i objasnio zašto je SAD izvršila napad na Siriju nakon hemijskog napada u kojem su stradali civili, "pa čak i deca". Dalje je govorio o borbi protiv ISIS i istakao veliku ulogu SAD u njoj. Tramp se zahvalio Libanu, Jordanu i Turskoj zbog primanja izbeglica iz ratom razorenih zemalja. - SAD su saosećajna nacija - rekao je Tramp i zatim branio odluku o pooštravanju migracione politike u svojoj zemlji.

Venecuela

Nakon toga Tramp je počeo da kritikuje Ujedinjene nacije zbog toga što se u njenim redovima nalaze i zemlje sa nedemokratskim režimima. Govorio je i o tome koliko novca SAD ulažu u UN i za pomoć drugima. SAD podnose veliki teret i to nije fer, rekao je on. Potom je Tramp počeo da kritikuje venecuelanski režim pod Nikolasom Madurom, optuživši ga da je doveo zemlju na ivicu propasti i da zbog njega ljudi gladuju, a demokratske institucije nestaju. Zato je pozvao na sankcije i osudu Madurovog režima. - Spremni smo i za druge akcije, ako venecuelanski režim nastavi sa tim. Pozivamo na potpun povratak demokratije i njenih vrednosti u Venecuelu - rekao je on. Tramp je kritikovao socijalizam i komunizam optuživši ih da su ljudima u svom zemljama gde su stigli, doneli samo jad.

Poziv svetu

Nakon toga je govorio o važnosti patriotizma. - Moramo sami da rešimo svoje probleme i da obezbedimo svoju budućnost. Pitanje za sve u UN je da li smo svi patriote, da li volimo svoje zemlje i branimo ih - pitao je on. - Mnogi delovi sveta se nalaze u konfliktu, a neki idu pravo u pakao!, poručio je Tramp, podsećajući na prethodne delove svog govora. On je pozvao je na ponovno buđenje nacija. - Neka to bude naša poruka svetu. Borićemo se zajedno za mir, za čovečanstvo i svemoćnog Boga. Hvala vam i Bog blagoslovio sve nacije i sveta u SAD - zaključio je Tramp nakon nekih 40 minuta govora. Trampov govor vidno je potresao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiju reakciju možete da pogledate OVDE. Pogledajte ceo govor Donalda Trampa pred UN: Izvor: Pravda,  Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA