Najnovije

ONO PRAVI RAZLIKU NA FRONTU: Pet ruskih ubojitih oružja o kojima se malo zna! (VIDEO)

Rakete „topolj“ i „bulava“, „migovi“ i „suhoji“, tenk „armata“ samo su neki iz dugog spiska savremenog ruskog naoružanja i oslonci ruske vojne moći, ali ima i onih o kojima se malo priča, a veoma su ubojiti.

Vozilo za razminiranje (Foto: Jutjub)

Radari „Voronjež“ — porodica ruskih stacionarnih, radarskih sistema dalekog dometa. Predviđeni za otkrivanje kosmičkih i aerodinamičkih objekata, odnosno balističkih i krstarećih raketa. Porodicu radara čine sistemi metarskog („Voronež M“, „Voronež VP“), decimetarskog („Voronež DM“) i centimetarski („Voronež SM“) dijapazona talasa. Ti radarski sistemi doprinose značajnom jačanju efikasnosti raketno-kosmičke odbrane RF. Usavršena tehnologija montaže omogućava brzu izgradnju i postavljanje sistema.
Robot-deminer „Uran-6“ predstavlja gusenično samohodno vozilo kojim može daljinski da se upravlja. Zavisno od vrste i prirode zadataka, na robota-deminera može biti postavljeno 5 različitih vučnih mreža. Operater može da upravlja tim robotom sa udaljenosti do 1.000 metara. Taj robot-deminer ima na sebi 4 video-kamere koje mogu da prikažu teren u radijusu od 360 stepeni i može da pronađe, identifikuje i uništi bilo koji potencijalno opasan predmet koji ne prelazi snagu ekvivalentu snazi 60 kilograma TNT eksploziva.
Avion A-50 otkriva i identifikuje objekte u vazduhu, određuje njihove koordinate i podatke o putanji leta i prenosi informacije komandnim centrima. A-50 takođe deluje kao kontrolni centar, navodeći lovce-presretače i taktičke vazduhoplove radi napada na kopnene ciljeve na malim nadmorskim visinama. Uloga A-50 je slična onoj koju u američkom vazduhoplovstvu ima E-3 AEV, sistem koji je razvio „Boing“. Letelica je nastala na osnovama transportnog aviona „Iljušin“ IL-76MD.
Brodska stanica za vizuelno-optičko ometanje „Grač“ namenjena je za zaštitu vojnih brodova tokom noći i u sumrak. Uz pomoć intenzivnog svetlosnog snopa, instrument „zaslepljuje“ živu silu, ali i optičke instrumente protivnika što omogućava brodu da bez problema i gubitaka prođe pored obala, ili kroz uske zalive, kao i da izvrši desant tokom vojnih operacija. „Grač“ je, kako kažu stručnjaci, veoma efikasno sredstvo zahvaljujući kojem se smanjuju eventualni gubici tehnike ili ljudstva, a uz to može i veoma snažno psihološki da deluje na protivnika.
Haubica iz porodice „Koalicija SV“, ruska „samohodka“, konstruisana je u vojnom institutu „Burevesnik“ u ruskom gradu Nižnjem Novgorodu. Ta haubica je namenjena najpre za uništavanje taktičkog nuklearnog oružja, žive sile, sredstava PVO i PRO, komandnih punktova, kao i za gađanje i uništavanje fortifikacionih objekata. Na velikoj jubilarnoj Paradi povodom 70. godišnjice Dana pobede, (9. maja 2015. godine), samohodna haubica 2S35 „Koalicija SV“ bila je predstavljena široj javnosti. Pogledajte OVDE karakteristike strahovitog severnokorejskog potencijala. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako zapadne sankcije deluju na rusku ekonomiju:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA