Najnovije

ONI ĆE ZAUSTAVITI ŠIRENJE ZLA NA EUFRATU! Dolaze da pomognu Kurdima i da zapečate iračku granicu! (MAPA/VIDEO)

Veliki napad Islamske države na položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF) podržanih od strane SAD-a u području Hajina u sirijskoj provinciji Deir ez Zor izazvao je ozbiljnu zabrinutost iračkog vojnog rukovodstva.

Jedinice narodne mobilizacije (Foto: Jutjub)

Dok SDF nastavlja da tvrdi da situacija u toj oblasti ostaje pod potpunom kontrolom, čini se da je stvarna situacija sasvim drugačija. Od početka napretka Islamske države prošlog vikenda, teroristička grupa je zauzela nekoliko bitnih pozicija SDF-a.


Iračke Jedinice narodne mobilizacije (PMU) objavile su zvanično saopštenje u kojem se navodi da PMU mobiliše svoje trupe i šalje pojačanja na granicu sa Sirijom. Pokret PMU je osmišljen tako da spreči teroriste ID da napadnu SDF sa teritorije Iraka.



Prema nekim izveštajima, jedinice ID su zauzele nekadašnje pozicije SDF-a u blizini granice. Međutim, sukobi su sada u toku. U najgorem slučaju, napad Islamske države može još jednom destabilizovati sirijsko-iračku graničnu oblast.


DŽep Hajin je već dugo bio glavno uporište Islamske države u Siriji. Koalicija pod vođstvom SAD i njeni "saveznici" iz SDF-a nisu žurili da se suoče sa ovom pretnjom, jer prisustvo ID u Siriji pruža SAD formalno opravdanje da zadrže američke snage u zemlji pogođenom ratom. Međutim, sada izgleda da je ovaj pristup možda prouzrokovao neke probleme za američke zastupnike.

Islamska država je zadala strahovit udarac snagama kurdskog SDF-a. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Snage iračkih Jedinica narodne mobilizacije (Hašd al Šabi ili PMU) već su pre godinu dana bile prisutne na sirijsko-iračkoj granici

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA