Najnovije

50 MINUTA O SITUACIJI NA KOSOVU: Putin poručio da Beograd može da računa na Moskvu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poslao poruku da Beograd može da računa na podršku Moskve oko rešavanja pitanja Kosova, saznaje „Blic“.

Vučić i Putin (Foto: predsednik.rs)

Susret Vučića i Putina u Moskvi u svetlu je aktuelnih tenzija na zapadnom Balkanu, ali i provokacija koje su proteklog perioda dolazile sa albanske strane. Prema saznanjima  dvojica predsednika su razgovarala o Kosovu 50 minuta. Posle toga su zajedno ručali oko sat vremena.

- Vreme koje su posvetili toj temi govori i da je to bio jedan od najznačajnijih segmenata razgovora. Putin je u toku susreta rekao da Srbija može da računa na podršku u vezi s Kosovom - kaže izvor.

Govoreći kako je protekao sastanak, Vučić je otkrio da je ruskog predsednika upoznao do najsitnijih detalja sa kompletnom situacijom na Kosovu, o tome šta veliki svetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu podršku Srbija očekuje.

- Naišli smo na razumevanje, na iskreni i prijateljski stav Putina i Rusije prema srpskom narodu i Srbiji - kazao je Vučić.

Upitan da li je Putina upoznao sa “planom o razgraničenju”, rekao je da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU i Albanci i Srbi.

- Mislio sam da je to racionalno rešenje, ali niko drugi nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na KiM. Od dva sata razgovora, najmanje 45-50 minuta smo razgovarali o KiM - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da je bilo reči o kompletnoj situaciji u regionu, te da ne postoji važna regionalna tema koje se nisu dotakli.

- Ne samo dotakli, već detaljno analizirali. U skladu sa tim, očekujem da poseta predsednika Putina donese mnogo konkretnih ekonomskih rezultata, da odmah dovede do ubrzanog rasta naše trgovinske razmene - istakao je Vučić.

Od Rusije, kako je rekao, očekuje jednako snažnu i još snažniju podršku u međunarodnim forumima, podršku teritorijalnom integritetu Srbije, kao i podršku za “nezavisno, slobodno i samostalno” odlučivanje, zbog koga je Srbija cenjena i poštovana.

- Situacija na Zapadnom Balkanu veoma je složena i Srbija se kao država suočava sa brojnim provokacijama svakodnevno. Bez obzira na naše napore da postignemo kompromis i podržimo mir i stabilnost, veoma smo daleko od bilo kakvog rešenja pitanja KiM - istakao je on.

Predsednik Srbije je naglasio da će Srbija kao slobodna i nezavisna država čuvati vojnu neutralnost i izrazio uverenje da je Srbija danas jedina zemlja na zapadnom Balkanu sa takvim opredeljenjem.

- Što se tiče naših ekonomskih veza, ja sam zadovoljan i mislim da možemo i ubuduće da jačamo naše ekonomske odnose - rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pre sastanka iza zatvorenih vrata najavio i da moraju da razgovaraju o situaciji na Balkanu.

- Uveren sam da je neophodno da razgovaramo i o situaciji u regionu - dodao je Putin.

Konstatovao je i da raste nivo robne razmene između dve zemlje, kao i nivo ruskih investicija u privredu Srbije, i izrazio zadovoljstvo što može ponovo da razgovara sa svojim srpskim kolegom u Moskvi.

- A sećam se vaše poslednje posete 8. i 9. maja. Nedavno smo obeležili i 180. godišnjicu naših diplomatskih odnosa. Sa zadovoljstvom primećujem i rast trgovinske razmene. Pri tom je taj rast neprekidan - prošle godine iznosio je 23 odsto, a u prvih šest meseci ove godine preko 13 odsto. Beleži se i rast ruskih ulaganja u srpsku privredu, koja su dostigla četiri milijarde dolara - naglasio je Putin.

Vučić je, uoči sastanka iza zatvorenih vrata, Putinu na ruskom jeziku zahvalio na “svemu što čini za Srbiju” i poklonio mu knjigu “Moja predivna Srbija”.

Vučić Putinu na ruskom: Hvala za sve što činite za Srbiju

Putin zasigurno dolazi u Srbiju, najavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Datum njegovog dolaska biće poznat za dve do tri nedelje. Putin je tražio od saradnika da mu odrede datum posete Srbiji. Kada traži da mu odrede datum, onda to znači da će zasigurno posetiti Srbiju. Da je rekao samo “dolazim”, to ne bi značilo i da će poseta biti realizovana - rekao je Vučić.

Večernje novosti pišu da je već određen datum Putinovog dolaska u Srbiju, a više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA