Najnovije

ERDOGAN ISUŠIO TIGAR I EUFRAT: Iran spreman i na rat za vodu, ukoliko omane diplomatija!

Iranski vlasti naložile su pojačanje diplomatskih napora, ne bi li se rešio problem sa Turskom, koja je praktično ukrala reke Tigar i Eufrat zemljama Persijskog zaliva.

Turska - Iran (Ilustracija: Pravda)

Tokom turskog GAP projekta, na jugu te zemlje je izgrađeno čak 22 brane na rekama Tigar i Eufrat, koje nakon Turske, teku i kroz Siriju, Irak i Iran. Ove tri zemlje u velikoj meri zavise od tokova dve reke, navodi iranski PresTV. Osim smanjenja vodotokova Tigra i Eufrata, a zabeležen je pad vodostaja u proseku za 34%, što je izazvalo isušivanje čak 94% mesopotamskog basena, veliki problem prave i oluje prašine koje su počele da parališu i gradove stotinama kilometara udaljene od pogođenih područja.  Iranski ministar energetike Hadejat Fahmi upozorio je, ovim povodom, Tursku da mora da zaustavi izgradnju novih brana, koje već zadržavaju više od 100 milijardi kubnih metara vode.
Projekat GAP je zajednički poduhvat Turske, SAD-a, Nemačke i Izraela, koji za cilj ima snabdevanje dva miliona hektara zasada u Turskoj i povećanje proizvodnje električne energije za 7.500 megavata.

Izgledan rat za vodu

Kako je objasnio Fahmi, prema projekcijama stručnjaka, Srednji istok će izgubiti više od 10% svojih vodenih resursa do 2045, do kada će potrebe za vodom, na istom području, narasti za 60%, što su pokazatenji koji neminovno vode u regionalne ratove. - Da bi se ovaj problem rešio, četiri države (Iran, Irak, Turska i Sirija) treba da se posvete diplomatiji u vezi vode, kako bi osigurali pravilno upravljanje zajedničkim vodenim resursima, naglasio je Fahmi. On je objasnio da je ova vrsta diplomatije doživela veliki zastoj 2011, nakon terorističkih udara na Irak i Siriju, tako da je najveći teret za obuzdavanje turske po pitanju vodenih resursa sada na Iranu. Iran je ove godine u Ujedinjenim nacijama već pozvao na stvaranje regionalne krizne grupe, koja će se izboriti sa narastajućim problemom oluja prašine izazvanih isušivanjem Tigra i Eufrata. Za to vreme, duž obale Eufrata, sirijske snage žestoko su potisnule teroriste u pokrajini Raka, o čemu više možete da saznate OVDE. Ozvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako se Sadam Husein nekada kupao u Tigru:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube