Najnovije

ŠTA OTKRIVAJU PISMA TRAMPA VUČIĆU I TAČIJU: Amerikanci žele glavnu ulogu u dijalogu, stavili na sto razgraničenje kao rešenje za Kosovo

Pismima koja je uputio predsednicima Srbije i tzv. države Kosova Donald Tramp pokušava da preuzme ključnu ulogu u rešenju kosovskog problema od EU.

Vučić i Tači (Foto: Jutjub)

Tramp je, na iznenađenje Vučića i Tačija, ali i evropskih zvaničnika, 14. decembra uputio pismo u kojem poziva na postizanje sporazuma dve strane jer je sad jedinstvena prilika za to. On je tako praktično razgraničenje kao moguće rešenje i zvanično stavio na sto.

Kako kažu izvori "Blica" iz diplomatskih krugova u Vašingtonu, na Trampa su uticaj verovatno izvršili savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton i državni sekretar Majkl Pompeo koji su u prethodnim mesecima bili posvećeni ovom pitanju.

- Ovo je nesumljivo pokušaj Amerike da vrati uticaj na Balkan. Ono što je Makron pokušao da uradi u Parizu 11. novembra, sada očigledno pokušava Tramp - kaže izvor.

Makron je u Parizu imao nameru da objavi sporazum između Beograda i Prištine. On se nadao da će tokom posete Vučić i Tači naći kompromis, a da će on biti taj koji će to obelodaniti. Plan mu je propao zbog provokacija Prištine, uvođenja taksa od 100 odsto i početka procedure formiranja vojske Kosova.

- Za zvanični Brisel ovako otvorena ponuda Trampa je veliko izenenađenje, a Amerika hoće da pokaže da se EU pokazala nesposobnom da reši kosovski problem - kaže izvor  iz Vašingtona.

Tramp je u pismu Vučiću i Tačiju naveo da je Vašington spreman da mu pruži pomoć u naporima da postigne dogovor koji bi uvažavao interese Kosova i Srbije.

Američki predsednik je istakao da je Kosovo ključni partner Vašingtona za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi.

- Ukoliko se ne iskoristi ova jedinstvena prilika, to bi bio tragičan korak unazad budući da se šansa za postizanje sveobuhvatnog mira verovatno neće ponoviti u skorije vreme - naveo je Tramp.

"Politiko" je, pozivajući se na Vučićevu savetnicu za medije, objavio da je i predsednik Srbije dobio pismo od američkog kolege slične sadržine.

Vučić: Tramp želi kompromis, ali...

Pismo američkog predsednika Donalda Trampa pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do rešenja između Beograda i Prištine, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On navodi da pismo govori da su SAD zainteresovane da se pregovori završe kompromisom, i da je američki predsednik prvi put uključen u dijalog.

- Ne mislim da će to biti lako niti jednostavno, ali mi nemamo alternativu. Moramo da tražimo rešenje, da neko loše ne bi pronašlo nas - rekao je Vučić i naveo da u to treba da budu uključeni svi, "i Evropljani i UN i Rusi i naši kineski partneri".

To bi, kaže, bilo dobro za naše odnose, ali ono što je trenutna situacija jeste da je rešenje daleko.

Srpski predsednik je naveo da je danas u Briselu imao razgovore sa evropskim zvaničnicima Donaldom Tuskom i Federikom Mogerini.

- Naše je bilo da razgovaramo, stvari su nam što se tiče ekonomije dobre, a ono što nam sve kvari su stvari Kosova - naveo je on.

Izrael najavio još agresivnije napade, zbog povlačenja Amera! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Srbija će uvek biti uz Srbe na KiM

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA