Najnovije

ŠTA BI SE DESILO DA KRIM NIJE VRAĆEN RUSIJI? Ovo bi bile fatalne posledice po Moskvu! (FOTO/VIDEO)

Krimsko proleće je moglo i da se ne dogodi da Nikita Hruščov nije predao poluostrvo Krim Ukrajinskoj Socijalističkoj Republici i sve bi prošlo mirnije, ali štaje tu je. Da nije bilo Krimskog proleća i referenduma 2014. godine, Rusija bi mogla da snosi ogromne posledice po svoju bezbednost.

Krim (Foto: RIA Novosti)

Na zvaničnoj stranici američke državne agencije za javne nabavke Federal Business Opportunities i danas stoji tender iz 2013. godine za kupovinu Sevastopoljske škole broj 5, objavljeno je u emisiji ''Kod dostupa'' na ruskom TV kanalu Zvezda.


Foto: Jutjub U maju 2017. godine Rusiji je isticao ugovor, koji je potpisala sa Ukrajinom, o korišćenju vojnih luka u tadašnjoj Autonomnoj Republici Krim (tada u sastavu Ukrajine) za svoju ratnu mornaricu. Povlačenje ruske flote sa Krima je bilo kratkotrajno, ali dovoljno da se političkim sredstvima, odnosno putem referenduma, poluostrvo vrati u sastav Rusije nakon punih 60 godina. Da nije došlo do Krimskog proleća, koje je kasnije pokrenulo celo Rusko proleće u Ukrajini, na mestu gore pomenute Sevastopoljske škole broj 5 bi bila izgrađena NATO (preciznije američka) baza. Tu informaciju je svojevremeno potvrdio i tadašnji potpredsednik SAD DŽo Bajden. ''Krim je mogao da posluži kao NATO baza i neposredno kao baza vojske SAD'', rekao je tada Bajden. U slučaju ulaska američkih snaga na Krim po isteku boravka ruske flote u Sevastopolju, na poluostrvu bi se pojavili američki avioni lovci i bombarderi, u luke bi uplovili američki brodovi i pojavili bi se PVO raketni sistemi Patriot, koji bi osim Krima pokrili velik deo unutrašnjosti Rusije, tačnije južni, zapadni i centralni delovi, a Moskva bi tada izgubila kontrolu nad Crnim morem.


Foto: Jutjub Sve te posledice su smišljeno izbegnute političkim sredstvima bez ijedne prolivene kapi krvi. Rezultat krimskog referenduma je svojevrsni šah-mat Rusije u geopolitičkoj igri. Kako ukrajinska vojska ubija samu sebe, saznajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA