Najnovije

NAROD KRENUO U ORUŽANU POBUNU PROTIV DŽIHADISTA: Ovo je ključ munjevitog uspeha sirijskih snaga u Istočnoj Guti! (VIDEO)

Predstavnik Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, general-major Vladimir Zalotukin, rekao je danas da se lokalni aktivisti unutar Istočne Gute organizuju i prave male oružane formacije i suprotstavljaju se militantima koji im ne dozvoljavaju da napuste područje zahvaćeno borbenim dejstvima.

Pobuna protiv džihadističke torture u Istočnoj Gut (Foto: JuTjub, Pravda)

- Dobili smo informacije da civilni aktivisti osnivaju male oružane grupe i da planiraju da probiju blokadu koju su nametnuli militanti, kako bi došli do područja koje kontrolišu vladine snage, rekao je Zaloutkin, prenosi Tass. On je otkrio da su oružani sukobi između militanata i građanstva u Istočnoj Guti izbili 1. marta, i da su u prvim obračunima život izgubila 4 civila i trojica džihadista, naglasivši da su oni posledica užasne represije i stravičnih uslova za život u tom području. 
- Dobili smo izveštaje o teškoj humanitarnoj situaciji, nedostatku hrane i lekova, kao i veliki broj pritužbi o progonu od strane militanata, rekao je ruski general.
On je dodao i da je 2. marta uspešno izvršena misija evakuacije dvoje dece iz Istočne Gute i da su militanti pucali na tu decu dok su bežala sa teritorije pod njihovom kontrolom, ali da su pripadnici Sirijske armije uspeli da ih zaštite i izvuku iz obruča. Po ukazu predsednika Rusije Vladimira Putina, u Istočnoj Guti nametnuto je svakodnevno primirje od 9-14 časova, tokom kog bi civili trebalo da napuste zonu borbenih dejstava. DŽihadisti, za sada, uspešno sprečavaju desetine hiljada ljudi da napuste ugroženo područje.
U cilju izvlačenja civila, sirijski i ruski helikopteri danas su Istočnu gutu zasuli letcima na kojima su ih obavestili o bezbednim koridorima za napuštanje zone borbenih dejstava. Na njima je objašnjeno zainteresovanim građanima i šta treba da preduzmu kako bi uspeli da ih se dokopaju. Nezadovoljstvo stanovništva koje raste iz dana u dan, takođe, primoravaa džihadiste da sve veći broj ljudstva usmeravaju na "zavođenje reda" u enklavi, što obezbeđuje sirijskim snagama lakši prodor kroz dugogodišnje uporište salafizma na istoku Damaska. O prodoru Tigrovih snaga na istočnom frontu možete da pročitate OVDE. O žestokom udaru 4. mehanizovane divizije i Republikanske garde u Harasti, pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

DŽihadisti u panici pred naletom Tigrovih snaga u Istočnoj Guti:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA