Najnovije

DA LI ZNATE O ČEMU PRIČATE: Patrijarh Kiril očitao bukvici Bugarima u sred Sofije! (VIDEO)

Patrijarh Moskovski i cele Rusi Kiril posetio je Bugarsku gde je učestvovao u svečanostima povodom proslave 140 godina od oslobođenja te zemlje od Turaka.

Patrijarh Neofit, predsednik Radev i patrijarh Kiril (Foto: JuTjub)

Glavnu ulogu u oslobađanju Bugarske, kao što je opštepoznato, odigrala je ruska carska armija u ratu vođenom 1877. i 1978. godine, a poglavar RPC se sreo sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom i patrijarhom Neofitom. Kiril je pozvao Bugare da ne zaboravljaju herojsku odbranu Šipke i da je oslobađanje Bugarske krvlju upisano u rusku istoriju. Učinio je to nakon pomena ruskim vojnicima u crkvi Rođenja Hristova na Šipki. Potom je u Sofiji, pred poletanje za Moskvu, rekao: - Kod Bugara koji su došli na Šipku videlo se narodno oduševljenje koje je odražavalo odnos prema Rusiji, Ruskoj crkvi i žrtvama našeg naroda podnetim za oslobađanja Bugarske. Radev je - u govoru na Šipki - odao priznanje „narodima koji su činili rusku armiju - Poljacima, Rusima, Rumunima, Fincima, Ukrajincima, Belorusima, Letoncima, Srbima i Crnogorcima“ i dodao da je Bugarska - baš zato što je armija Ruske imperije bila višenacionalna - „čuva sećanje na vojnike svake od tih nacija“. Ruski patrijarh - u razgovoru sa Radevom koji je usledio - nije krio da ga je ozlojedilo to što je retorika ostalih bugarskih zvaničnika na Šipki bila takva kao da su i neke druge zemlje - na ravnoj nozi sa Rusijom - učestvovale u oslobađanju Bugarske i precizirao da ima u vidu pominjanje u tom kontekstu Poljske, Litvanije i Finske. - Kada sam se zainteresovao - otkud te zemlje u oslobađanju Bugarske od Turaka, dobio sam objašnjenje da se Finska, primera radi, pominje zato što je Finski gardijski puk učestvovao u borbama za oslobađanje Bugarske. Objasnio sam im da to nije bio nikakav puk sastavljen od Finaca već puk ruske garde koji je bio dislociran u Finskoj, izjavio je za ruske medije nakon povratkau zemlju patrijarh Kiril.
- Ni Poljska ni Finska nemaju nikakve veze sa oslobađanjem Bugarske. Oslobađanje Bugarske je deo samo naše istorije i u nju je krvlju upisano. Na Šipki nije bilo ni poljskih, ni finskih, ni rumunskih zastava. Samo ruske i bugarske. Ubeđen sam da će ovaj negativni politički kontekst ostati u prošlosti, a da će sve što je dobro u našoj zajedničkoj istoriji ostati i biti zauvek čuvano, dodao je Kiril. Patrijarh je poželeo da u Bugarskoj učvršćuju pozicije političari poput Rumena Radeva kojeg je nazvao „inteligentnim pravoslavcem i patriotom svoje zemlje“. Kiril i Neofit su odslužili liturgiju ispred spomenika imperatoru Aleksandru Drugom u Sofiji i nastavili je u Crkvi Aleksandra Nevskog. Bugarsku su posećivali i ruski patrijarsi Aleksij I, Pimen i Aleksij II. Bugarski patrijarh Neofit je završio Moskovsku Duhovnu Akademiju i jedno vreme čak rukovodio njenim horom. Rusija je već podigla sopstveni internet, za slučaj da Zapad ode tako daleko u sankcijama, da odseku Rusiju sa globalne mreže, kao što je to već slučaj sa Kubom i Severnom Korejom. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA