Najnovije

NE VERUJE AMERIMA: Kim se uplašio da ne prođe kao Gadafi!

Severna Koreja je objavila da bi mogla da odustane od samita njenog lidera Kim DŽong-una sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, a "Bi-Bi-Si" navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savetnika za nacionalnu bezbednost DŽona Boltona, iznete u intervjuima tokom vikenda, da bi Severna Koreja mogla da sledi libijski model nuklearnog razoružanja.

Kim DŽong Un (Foto: Sinhua)

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođstva, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen.

Navodi se da su u oštrom saopštenju koje je potpisao zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje-gvan, učesnik ranijih pregovora sa Vašingtonom koji je verovatno za ovo imao podršku vođe Kima lično, SAD optužene da daju nepromišljene izjave i kriju zlokobne namere.

"Bi-Bi-Si" navodi da je potpisnik saopštenja, koje je objavila severnokorejska državna agencija KCNA, uperio prst direktno u Boltona.

- Već smo u prošlosti videli Boltonove kvalitete i ne krijemo odvratnost koju osećamo prema njemu - poručio je Kim Kje-gvan.

Navodi se da je Boltonovo postavljanje na funkciju u Beloj kući u martu ove godine razbesnelo Severnu Koreju, pošto je ovaj "konzervativni ultra-jastreb" čvrst u odbrani američke moći i zagovara primenu sile u inostranstvu. Bolton je u jednoj od ranijih izjava kazao da bi bilo "potpuno legitimno" izvesti napad iz predostrožnosti na Severnu Koreju.

Ipak, "Bi-Bi-Si" navodi da se poruka iz Pjongajanga nije odnosila samo na Boltona, već i na Trampa koji je upozoren da ne "ide tragovima prethodnika" inače će "biti upamćen kao tragičniji i neuspešniji predsednik od svojih prethodnika, što je daleko od početne ambicije za uspehom bez presedana".

Navodi se da i su vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje je Pjongjang naveo kao razlog otkazivanja sastanka na najvišem nivou sa Seulom i zapretio otkazivanjem samita sa Trampom, nešto što se održava nekoliko puta godišnje i redovno razbesni Severnu Koreju.

Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno, prenosi AP.

Vežba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Mening je dodao da je to godišnja vežba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promenio.

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje 12. juna u Singapuru na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim DŽong Un.

Pročitajte OVDE šta svet gleda u S. Koreji i ne veruje?

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miroslav Lazanski, Amerika vs Severna Koreja, Koreja može da dobaci do Amerike.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA