Najnovije

PUTINOV PUT DO VRHA: Od "druga Platova" do Cara!

Vladimir Vladimirovič Putin, koji je preuzeo četvrti mandat na čelu Ruske Federacije, rođen je u Lenjingradu, 7. oktobra 1952. godine, diplomirao je međunarodno pravo, a već na četvrtoj godini studija su mu ponudili da radi u KGB-u. Najbliži saradnici ga zovu Car.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

U KGB-u je prošao sva odeljenja i postao je specijalista kontraobaveštajne službe.

NJegov pseudonim je bio "drug Platov".

U biografiji Vladimira Putina, koji je preuzeo četvrti mandat na čelu Rusije u narednih šest godina, zapisano je da je, za razliku od karaktera koji je bio negativno ocenjen, njegova analitička sposobnost dobijala najviše ocene.

Po napuštanju KGB-a, koji je predvodio udar protiv sovjetskog predsednika i dobitnika Nobelove nagrade Mihaila Gorbačova, Putin je radio na mnogim poslovima, a 1996. preselio se u Moskvu i postao je član administracije tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina.

Od jula 1998. do avgusta 1999. godine, radio je kao šef ruske obaveštajne službe FSB i kao sekretar u službi bezbednosti.

U avgustu 1999. godine, Jeljcin ga je postavio za premijera u Vladi Rusije. Bio je tada peti premijer za svega 18 meseci, a kako ga javnost nije poznavala, svi su smatrali da će, poput svojih prethodnika, i on ubrzo biti smenjen.

Međutim, Putin se za samo mesec dana nametnuo kao vođa i postao omiljen političar u zemlji iako nije bio član nijedne partije.

Nepokolebljiva pozicija protiv čečenske vojne kampanje mu je obezbedila reputaciju čoveka koji može da zavede red i zakon.

Iste godine na izborima je podržao stranku Jedinstvo, koja je imala najviše glasova. Dana 31. decembra 1999. godine Jeljcin je podneo ostavku i imenovao je Putina za privremenog predsednika.

Nakon isteka prvog mandata, ponovo se kandidovao, a za vreme njegove vlasti Rusija se preporodila, siromaštvo je smanjeno, modernizovao je vojsku i Rusiji je povratio ugled svetske sile.

Učvrstio je centralnu vlast u gubernijama i tako je rizik od otcepljenja nekih oblasti sveo na minimum.

Vešto je koristio ratove koje je Zapad vodio, a imao je uspeha u obračunu sa oligarsima, novopečenim bogatašima koji su Jeljcinu pružali podršku.


Naterao ih je da plaćaju porez državi, a kada je disciplinovao Borisa Berezovskog i Vladimira Gusinskog, svi su shvatili da sa njim nema šale.

Zbog toga ga je voleo običan ruski narod.

Podržao je izbor DŽordža Buša za predsednika SAD 2004. godine, jer su našli zajednički jezik povodom rata protiv terorizma, a sukobili su se kada je u prvi plan došao rat u Iraku. Godine 2007. američki časopis Tajm ga je proglasio za ličnost godine.

Patrijarh SPC Pavle mu je dodelio najviše crkveno odlikovanje – Orden Svetog Save prvog reda zbog podrške da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Srbije. Četiri godine kasnije, patrijarh Irinej mu je uručio taj orden u Hramu Svetog Save.

Godine 2008, po završetku drugog mandata, podržao je Dmitrija Medvedeva, koji je pobedio na predsedničkim izborima.

Putin je po drugi put postao premijer i predsednik vladajuće stranke – Jedinstvene Rusije.

Časopis Forbs ga je 2010. proglasio najuticajnijom osobom na svetu, a dve godine kasnije po treći put je izabran za predsednika Rusije, a Medvedev ga je zamenio na mestu premijera.

NJegov treći mandat, koji je trajao do danas, obeležili su građanski ratovi u Siriji i Ukrajini.

Spretnom spoljnom politikom uspešno je sprečio intervenciju SAD protiv Bašara el Asada. Pripojio je Krim Rusiji, zbog čega je zvanična Moskva izbačena iz G-8, udruženja industrijski i privredno najmoćnijih zemalja sveta.

Godine 2014. odlikovan je Ordenom Republike Srbije prvog stepena.

Putin je, inače, veoma popularan u zemljama u razvoju. On je rehabilitovao položaj pravoslavne crkve u Rusiji i predstavlja simbol oživljenog patriotizma, a u mnogim srpskim gradovima je proglašen za počasnog građanina.

Zbog situacije u Ukrajini, često je na meti Zapada, a sankcije koje su preduzete protiv Rusije nisu urodile plodom, dok su dobri odnosi sa Kinom učinili da ruska ekonomija bude manje zavisna od Zapada.

Formirao je Evroazijsku ekonomsku uniju čiji su članovi, osim Rusije, Belorusija i Kazahstan.

U njegovim biografijama je zapisano da mu je prva ljubav bila LJudimila Hmarina, ali se nije njome oženio, već LJudmilom Aleksandrovom Škrebnjevom, sa kojom ima dve ćerke – Mariju i Katerinu.

Putin se od LJudmile razveo nakon 30 godina braka i od tada ga mediji povezuju sa mnogim ženama, među kojima je i Ana Čepmen, špijunka koja je deportovana sa još desetak kolega iz SAD.

Omiljene veštine su mu judoka, samboist i karate. Nosilac je crnog pojasa 6. dana u džudou i u kjokušin kajkan karateu.

Ima kućnog ljubimca, ženku crnog labradora retrivera koja se zove Koni. Takođe je ljubitelj motora i počasni je član moto-kluba "Noćni vukovi".

Živi u Novo-Ogarjovu, van grada, jer ne voli buku i zagađenost. Najbliži saradnici ga zovu Car.

Pogledajte OVDE kako izgleda nova limuzina ruskog predsednika koja danas imala premijeru na inauguraciji Vladimira Putina.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Evo kako je izgledala inauguracija predsednika Putina

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA