Најновије

ПУТИНОВ ПУТ ДО ВРХА: Од "друга Платова" до Цара!

Владимир Владимирович Путин, који је преузео четврти мандат на челу Руске Федерације, рођен је у Лењинграду, 7. октобра 1952. године, дипломирао је међународно право, а већ на четвртој години студија су му понудили да ради у КГБ-у. Најближи сарадници га зову Цар.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

У КГБ-у је прошао сва одељења и постао је специјалиста контраобавештајне службе.

Његов псеудоним је био "друг Платов".

У биографији Владимира Путина, који је преузео четврти мандат на челу Русије у наредних шест година, записано је да је, за разлику од карактера који је био негативно оцењен, његова аналитичка способност добијала највише оцене.

По напуштању КГБ-а, који је предводио удар против совјетског председника и добитника Нобелове награде Михаила Горбачова, Путин је радио на многим пословима, а 1996. преселио се у Москву и постао је члан администрације тадашњег председника Бориса Јељцина.

Од јула 1998. до августа 1999. године, радио је као шеф руске обавештајне службе ФСБ и као секретар у служби безбедности.

У августу 1999. године, Јељцин га је поставио за премијера у Влади Русије. Био је тада пети премијер за свега 18 месеци, а како га јавност није познавала, сви су сматрали да ће, попут својих претходника, и он убрзо бити смењен.

Међутим, Путин се за само месец дана наметнуо као вођа и постао омиљен политичар у земљи иако није био члан ниједне партије.

Непоколебљива позиција против чеченске војне кампање му је обезбедила репутацију човека који може да заведе ред и закон.

Исте године на изборима је подржао странку Јединство, која је имала највише гласова. Дана 31. децембра 1999. године Јељцин је поднео оставку и именовао је Путина за привременог председника.

Након истека првог мандата, поново се кандидовао, а за време његове власти Русија се препородила, сиромаштво је смањено, модернизовао је војску и Русији је повратио углед светске силе.

Учврстио је централну власт у губернијама и тако је ризик од отцепљења неких области свео на минимум.

Вешто је користио ратове које је Запад водио, а имао је успеха у обрачуну са олигарсима, новопеченим богаташима који су Јељцину пружали подршку.


Натерао их је да плаћају порез држави, а када је дисциплиновао Бориса Березовског и Владимира Гусинског, сви су схватили да са њим нема шале.

Због тога га је волео обичан руски народ.

Подржао је избор Џорџа Буша за председника САД 2004. године, јер су нашли заједнички језик поводом рата против тероризма, а сукобили су се када је у први план дошао рат у Ираку. Године 2007. амерички часопис Тајм га је прогласио за личност године.

Патријарх СПЦ Павле му је доделио највише црквено одликовање – Орден Светог Саве првог реда због подршке да Косово и Метохија остану у саставу Србије. Четири године касније, патријарх Иринеј му је уручио тај орден у Храму Светог Саве.

Године 2008, по завршетку другог мандата, подржао је Дмитрија Медведева, који је победио на председничким изборима.

Путин је по други пут постао премијер и председник владајуће странке – Јединствене Русије.

Часопис Форбс га је 2010. прогласио најутицајнијом особом на свету, а две године касније по трећи пут је изабран за председника Русије, а Медведев га је заменио на месту премијера.

Његов трећи мандат, који је трајао до данас, обележили су грађански ратови у Сирији и Украјини.

Спретном спољном политиком успешно је спречио интервенцију САД против Башара ел Асада. Припојио је Крим Русији, због чега је званична Москва избачена из Г-8, удружења индустријски и привредно најмоћнијих земаља света.

Године 2014. одликован је Орденом Републике Србије првог степена.

Путин је, иначе, веома популаран у земљама у развоју. Он је рехабилитовао положај православне цркве у Русији и представља симбол оживљеног патриотизма, а у многим српским градовима је проглашен за почасног грађанина.

Због ситуације у Украјини, често је на мети Запада, а санкције које су предузете против Русије нису уродиле плодом, док су добри односи са Кином учинили да руска економија буде мање зависна од Запада.

Формирао је Евроазијску економску унију чији су чланови, осим Русије, Белорусија и Казахстан.

У његовим биографијама је записано да му је прва љубав била Људимила Хмарина, али се није њоме оженио, већ Људмилом Александровом Шкребњевом, са којом има две ћерке – Марију и Катерину.

Путин се од Људмиле развео након 30 година брака и од тада га медији повезују са многим женама, међу којима је и Ана Чепмен, шпијунка која је депортована са још десетак колега из САД.

Омиљене вештине су му јудока, самбоист и карате. Носилац је црног појаса 6. дана у џудоу и у кјокушин кајкан каратеу.

Има кућног љубимца, женку црног лабрадора ретривера која се зове Кони. Такође је љубитељ мотора и почасни је члан мото-клуба "Ноћни вукови".

Живи у Ново-Огарјову, ван града, јер не воли буку и загађеност. Најближи сарадници га зову Цар.

Погледајте ОВДЕ како изгледа нова лимузина руског председника која данас имала премијеру на инаугурацији Владимира Путина.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево како је изгледала инаугурација председника Путина

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА