Najnovije

EU UPOZORILA PRIŠTINU: Moraju da se poštuju...

Evropska unija pozvala je predstavnike privremenih institucija u Prištini da se uzdrže od bilo kakvih napada na vladavinu prava, uključujući i lične klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija.

Priština (foto: RIA)

"Nezavisnost i autonomija pravosuđa, uključujući tužilaštvo, od presudnog su značaja u ovom kontekstu i moraju da se poštuju. EU pažljivo prati slučaj tužioca Eljeza Bljakaja", saopštila je Kancelarija EU u Prištini, a prenela Gazeta Ekspres.

Kancelarija EU oglasila se nakon snažnih optužbi koje su pojedini političari i predstavnici pravosuđa izneli na račun Bljakaja, što je ta misija ocenila kao "direktno potkopavanje osnovnih principa vladavine prava".

Takve izjave deluju obeshrabrujuće na predstavnike pravosuđa koji se, kako se navodi, bave osetljivim i važnim slučajevima, poručeno je iz Kancelarije EU.

Poručuju i da optužnice koje čekaju razrešenje treba da budu procesuirane profesionalno, uz poštovanje vladavine prava, bez ikakvog uplitanja sa strane.

Bljakaj je u kosovskom pravosuđu istraživao sporne liste veterana tzv. OVK i tom prilikom je otkrio da je veliki broj njih, više od 19.000, nezakonito sebi obezbedilo takav status.

U otvorenom pismu, Bljakaj je optužio najviše predstavnike pravosudnih institucija da mu zbog tih nalaza prete, što je izazvalo žestoke kritike glavnog tužioca Aleksandra LJumezija i premijera Ramuša Hradinaja, koji ga je nazvao "lopovom".

Inače, u Prištini je za 18 sati zakazan protest kojim se zahteva smena glavnog tužioca LJumezija i revizija spiskova veterana tzv. OVK budući da je ranije saopšteno da ti "lažni veterani", koje je Bljakaj identifikova, Prištinu koštaju 40 miliona evra godišnje.

Bljakaj je tada sastavio i opširnu optužnicu protiv 12 osoba, ali je nije dostavio sudu.

OVDE pogledajte šta je rekao komandant južnog krila NATO o Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Milošević o Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA