Najnovije

RUSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA OTKRIVA: Ko će naslediti Zelenskog?

Zapadni lideri sve više razgovaraju o potrebi smene Vladimira Zelenskog na mestu predsednika Ukrajine, izjavio je direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Rusije Sergej Nariškin.

Vladimir Zelenski (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Prema njegovim rečima, potreba za tim može se pojaviti u bliskoj budućnosti.

Nariškin je naveo nekoliko razloga zašto Zapad razmatra ovu mogućnost. Među njima su neispunjena obećanja Zelenskog da će pobediti Rusiju na bojnom polju i beskrajna grubost ukrajinskog predsednika u ophođenju sa stranim partnerima.

„Ali glavna stvar je gubitak sposobnosti Zelenskog za manevrisanje u sukobu sa Rusijom u interesu Vašingtona i saveznika'’, tvrdi on.

Prema navodima SVR, Zapad smatra da je ukrajinski predsednik otišao predaleko u stvaranju imidža beskompromisnog pristalice oružanog sukoba sa Rusijom do pobedničkog kraja. Zbog toga Zelenski neće moći, ako bude potrebno, da postane strana u pregovorima sa Moskvom u interesu privremenog zamrzavanja sukoba, objasnio je Nariškin.

Istovremeno, kako je rekao, zapadni saveznici Kijeva su ogorčeni bezgraničnim nepotizmom i korupcijom u Ukrajini, „čije razmere šokiraju čak i političare koji znaju mnogo o takvim stvarima“.

Prvi čovek SVR kaže da, kao potencijalne lidere Ukrajine, Zapad smatra glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, načelnika Glavne obaveštajne uprave Kirila Budanova, gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, načelnika kancelarija predsednika Andreja Jermaka i bivši savetnik kancelarije predsednika Aleksej Arestovič.

Nariškin je pojasnio da, prema mišljenju Evropljana, svaki od njih može igrati ulogu „ukrajinskog Pilsudskog“ i decenijama stvoriti jak „sanitarni kordon“ između Rusije i Evrope.

Arestovič je ranije rekao da Ukrajina treba da izabere predsednika koji može da prevaziđe korupciju u zemlji, pošto Vladimir Zelenski nije mogao da se nosi sa ovim zadatkom.

„Ukrajini treba samo jedno: da na vlast dođe osoba koja neće da krade. On to neće učiniti sam i neće to dati drugima. Nažalost, do sada nismo imali sreće“, rekao je bivši savetnik kabineta predsednika.

Pored toga, Arestovič je više puta govorio o planovima da se kandiduje za predsedničke izbore. On je u svojim intervjuima potvrdio i reči Nariškina da je Zapadu, kao predsedniku Ukrajine, potreban političar koji će biti fleksibilniji po pitanju mogućih pregovora sa Rusijom.

Interna ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je rejting poverenja Vladimiru Zelenskom pao na 32 odsto, što je upola niže od rejtinga Valerija Zalužnog, kome bi poverenje dalo 70 odsto ispitanika. Zelenskog je pobedio i Kiril Budanov, koji je dobio 45 odsto glasova.

Ankete pokazuju da Zelenski rizikuje da izgubi predsedničke izbore ako general Valerij Zalužni učestvuje na njima.

Mediji su ranije pisali da bi Zelenski i Zalužni mogli da budu politički rivali, a nesuglasice među njima u poslednje vreme su sve veće. S tim u vezi, posebno se govori da bi Zelenski mogao da pokuša da razreši Zalužnog sa mesta glavnokomandujućeg.

Snimak akcije ukrajinske službe kod Moskve pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA