Najnovije

NATO UZNEMIREN: Putin ima "hevi metal" diplomatiju i poručuje nam...

Svetski mediji ovih dana izveštavaju o velikoj vojnoj vežbi na istoku Rusije i brojke zaista zvuče dramatično: 300.000 vojnika, 36.000 tenkova i drugih oklopnih vozila, 80 brodova i 1.000 letelica.

Putin (foto: RIA)

To je dva puta veća armija od ukupne britanske.

I kao da to nije dovoljno, na vežbama nazvanim Istok 2018. (Vostok 2018.) učestvuje i oko 3.200 kineskih trupa i 30 letelica i omanja mongolska armija.

Vostok 2018. nije samo velika vojna vežba već i psihološko-ratna operacija i geopolitički gambit koji sprovodi Rusija, navodi Mark Galeoti sa Instituta za međunarodne odnose u Pragu u tekstu za "Atlantik".

- Postoji razlika između pokazivanja svog hardvera i testiranja novih taktika i zapravog odlaska u rat. Ne treba da pretpostavimo da Rusija zapravo želi da se bori u nekom velikom sukobu. Ako ništa drugo, iako ove vežbe pokazuju da je Moskva ponovo dostigla kapacitete za operaciju kontinentalnog obima, teško bi mogla da priušti sebi da se bori u stvarnom ratu. Bilo bi teško kontrolisati ovakvu vrstu vojske tokom rata, kada bi železničke linije i komunikaciona čvorišta bili primarne mete. Ova vežba je deo onoga što ja nazivam "hevi metal diplomatijom": ruskim korišćenjem vojske da preplaši i pogrešno usmeri Zapad. Videli smo takvu vrstu nediplomatske diplomatije na delu u Evropi, gde je Moskva u odgovor na debate u Švedskoj i Finskoj o priključenju u NATO odgovarala vojnim vežbama koje simuliraju rusku invaziju. Videli smo ovakvu vrstu diplomatije na delu u više igara koje igra Vladimir Putin - rekao je Galeoti.

Kako je on istakao, Rusija se suočava sa mnogim problemima, između ostalog i sa nezadovoljstvom naroda zbog najavljene penzione reforme. Osim toga, Rusija je, pod uticajem sankcija i u "stisci sa novcem".

- Rusija nema dovoljno keša i sposobnosti da preveze ovoliko vojnika a da ne izazove poremećaj. Međutim, Rusija je srećna jer je svet "progutao" priče o brojkama od 300.000 vojnika, jer ona, poput životinje koja se nakostrešila i ogolila zube kada se sretne sa predatoro, želi da izgleda što je moguće više zastrašujuća. Kao autoritarna nacija, ona troši više nego što bi trebalo na svoju vojsku - više od trećine ukupnog federalnog budžeta ide na bezbednost i odbranu - istakao je stručnjak.

Prema njegovim rečima, Putin je svakako uspeo da demoralisane i istrošene vojne snage koje je nasledio pretvori u sposobnu i kompetentnu vojsku.

- Ipak i Putin je svestan da objektivni indikatori ne ukazuju na to da Rusija, sa ekonomijom manje od one koju ima država Teksas, treba da bude tretirana kao jedna od najvećih svetskih sila. Umesto toga on se oslanja na blef, prazne pretnje, teatar i igre senki. On želi da projektuje sliku opasne ali samopouzdane zemlje, koja treba da se smiri, a ne da se izaziva. Dakle, slike koje ćemo uskoro videti - tenkovi koji se kotrljaju stepama dok rakete, dronovi i tenkovi besne - samo su deo kampanje da se učini da Rusija opet izgleda veliko. Ta kampanja takođe uključuje Putinove tvrdnje da će Rusija uskoro rasporediti krstareće rakete koje mogu da nose nukelarne bombe - rekao je Galeoti.

Kako je rekao Vostok je i geopolitički gambit.

- Ne tako davno, cilj ovakvih vežbi (na istoku) bio je da Moskva pošalje poruku Pekingu da ona može da brani svoje granice. Učešće manjeg kineskog kontingenta na ovogodišnjim vežbama nije baš znak vojne alijanse, kako su neki sugerisali, ali je svakako nateralo Zapad da ga primeti. Teško je pobeći od simbolike kada ruske i kineske trupe treniraju zajedno, Putin i Si Đinping drže samit i obećavaju bližu poslovnu i političku saradnju. U vreme kada Vašington i Evropa pokušavaju da diplomatski izoluju Moskvu, ovo je jasno trebalo da bude poruka da je Putin i dalje sposoban da uspostavlja veze sa zemljama koje nisu spremne da prate Zapad - rekao je on.

Najveće vojne vežbe u savremenoj istoriji Rusije, „Istok 2018“, počele su na Dalekom istoku, saopštilo je Odeljenje za informacije i masovne komunikacije Ministarstva odbrane Rusije. Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se nakon vojnih vežbi sa kineskim kolegom Si Đinpingom u Vladivodstoku. Kako je zaključio, Rusija želi da poruči Vašingtonu da će ući u savez sa Kinom, ako ne bude imala alternativu.

OVDE pogledajte kako je Putin pozvao bezbednjake na sastanak o Idlibu.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vežbe Vostok 2018

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA