Najnovije

TRAMP MORA DA DOĐE U SRBIJU! ANALITIČARI IZ VAŠINGTONA: Predsednik SAD mora da smanji rastući uticaj Kine!

Američki predsednik Donald Tramp mora što brže da smanji rastući uticaj Kine na Zapadnom Balkanu, pre svega u Srbiji, a za to najbolje rešenje jeste da uskoro poseti Beograd!

Tramp i Điping (Foto: Sajt američkog predsednika)

Ovo se navodi u studiji američkog Centra za analizu evropske politike (CEPA), čiji stručnjaci ističu i da bi EU morala hitno da otvori sve fondove prema regionu. Analitičari iz Vašingtona tvrde da je veliki kineski uticaj na države Zapadnog Balkana 'štetan' i da je potreban konkretan signal EU i SAD da region ima blisku evropsku budućnost. A najbolji signal bio bi upravo Trampov dolazak.

Dajte im novac

Vašingtonski stratezi ističu da Kina javno podržava Zapadni Balkan na putu ka EU, ali da njihove investicije u regionu imaju negativan efekat na šanse da te države zaista i postanu članice.

'EU treba da omogući balkanskim državama pun pristup fondovima za razvoj infrastrukture kako bi se smanjio štetan uticaj Kine. Specifični načini na koje 'Pojas i put' ometa integraciju Zapadnog Balkana u EU razlikuju se od države do države, ali pre svega uključuju tzv. 'dužničku diplomatiju', promovisanje ekološke politike, koja nije u skladu sa standardima EU, i iskorišćavanje korupcije u pojedinim vladama, navodi se u izveštaju.

Američki stručnjaci, dalje, predlažu da Brisel otvori ne samo strukturne fondove kandidatima za članstvo u EU već i Kohezioni fond, koji je trenutno rezervisan samo za zemlje-članice.

"EU treba da promeni način na koji je godinama tretirala Zapadni Balkan. Umesto da parola na Zapadnom Balkanu bude 'stabilnost', treba da pokaže da se razlikuje od Kine i povrati kredibilitet. Osim toga, predsednik SAD Donald Tramp treba da poseti region i potvrdi američku podršku evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana", ističu američki eksperti u svojoj analizi.

Komentarišući ove navode, general Vladimir Lazarević kaže da se gotovo svakodnevno smenjuju američke i evropske analize, ocene i procene u vezi sa Zapadnim Balkanom i našom zemljom.

- Sve više preovlađuju procene da u našem regionu igra nije završena. Reklo bi se da te procene nisu preterano nerealne i da počinju da priznaju da postoje i interesi države Srbije. U tom smislu, sve te priče treba vrlo ozbiljno analizirati - podvlači Lazarević.

Izvinjenje za NATO

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin ocenjuje da je normalno i prirodno da Srbija sarađuje prvenstveno sa zemljama EU jer su to naši susedi i Srbija je stara evropska država.

- Međutim, Srbija treba da sarađuje i sa ostalim zemljama koje poštuju naš suverenitet. Tramp bi svakako trebalo da poseti Srbiju, ako ni zbog čega, onda zato što smo bili saveznici u dva svetska rata. Treba da kaže da su pogrešili što je NATO pakt izvršio agresiju 1999. i što su od svih bivših jugoslovenskih republika samo Srbiji pokušali da otmu deo teritorije. Kina je ekonomski jaka zemlja i normalno je da bude ekonomski prisutna. Zašto to smeta EU i SAD? Kina je veliki prijatelj Srbije i zato verujem da sa njima treba da sarađujemo na ravnopravnim odnosima - zaključuje Šljivančanin.

Deđanski: Traže nešto, ne nude ama baš ništa

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodnih odnosa, kaže da je ovo vrlo realna analiza.

- Nemoguće je zahtevati da zemlje regiona odustanu od zaštite svojih interesa i daljeg razvoja, a ne nuditi im ništa zauzvrat. Dolazak Trampa u Srbiju pokazao bi da Amerika zaista želi da ovde nešto promeni. Da vidimo šta možemo dobiti, ali moramo paziti da ne naljutimo naše prijatelje - naglašava Deđanski.

Pročitajte OVDE   ko je ser Roberts, koji je Stanišića povezao sa CIA, a Miloševića zvao "nasilnikom koji je znao da popije".

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA