Najnovije

AMERIKA OSPORAVA RUSIJI DA PRISTUPI G7: Ovo je glavni razlog!

Komitet za međunarodne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD usvojio je rezoluciju kojom se zabranjuje Rusiji da učestvuje na susretima Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7), navodi se u saopštenju na sajtu jednog od autora dokumenta - kongresmena Albija Sajresa.

Samit G7 (Foto: Flickr)

Istovremeno, navodi se da Rusija ne bi trebalo da ima pristup grupi G7 dok „ne bude poštovala teritorijalni integritet svojih suseda i pridržavala standarda demokratskih društava“, prenose RIA Novosti.

G7 uključuje Nemačku, SAD, Kanadu, Japan, Francusku, Veliku Britaniju i Italiju.

1998. godine format se proširio i na Rusiju. Međutim, nakon povratka Krima u sastav Rusije, članovi kluba su odbili da dođu na samit u Soči, te su se okupili u Briselu u formatu G7.

Ranije je Donald Tramp obećao da će pozvati Vladimira Putina na sledeći sastanak G7 koji će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama 2020. godine. Prema njegovom mišljenju - ima smisla razgovarati o mnogim međunarodnim pitanjima sa Rusijom.

Kasnije je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da lideri zemalja učesnica G7 tokom poslednjeg samita nisu mogli postići konsenzus o pozivu Rusije u klub, a nemački kancelar Angela Merkel je povezala mogućnost obnavljanja formata G8 sa napretkom u rešenju sukoba u Donbasu.

Vladimir Putin je zauzvrat naglasio da je Moskva spremna za dijalog i da ne isključuje obnovu formata G8, ali da to nije samo po sebi cilj.

Vašington bi da po drugi put obmane Moskvu i navede je da se jednostrano razoruža! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA