Najnovije

RUSI PROZRELI JOŠ JEDAN PLAN NATO-A: Ovo je samo uvod u sukob velikih razmera! Šojgu hitno poručio vojnom atašeu: Budite spremni

NATO vojne vežbe u baltičkim državama, Poljskoj i na Crnom i Baltičkom moru ukazuju na to da se Alijansa priprema za sukob velikih razmera, izjavio je šef ruskog generalštaba Valeri Gerasinov za strane vojne atašee.

Američka vojska (Foto: army.mil)

„Vojne aktivnosti se povećavaju u baltičkim državama i Poljskoj, na Crnom i Baltičkom moru. Intenzitet NATO vojnih vežbi raste. NJihovi scenariji ukazuju na namernu pripremljenost NATO-a da upotrebi svoje snage u krupnom vojnom sukobu ", rekao je Gerasimov za novine Krasna Zvezda (Crvena zvezda).

Istovremeno, Savez promoviše tezu o „ruskoj vojnoj pretnji“, tumačeći akcije Rusije na obezbeđivanju bezbednosti ili bilo koje druge planirane transparentne aktivnosti u sferi vojne gradnje kao „pretnju miru“, napomenuo je Gerasimov. "U doktrinama Brisela, Rusija ima status protivnika", naglasio je.

Gerasimov je podsetio i na odluke donešene na poslednjem samitu NATO u Londonu. "Sa ciljem da obezbedi dominaciju u svemiru, učesnici samita odlučili su da priznaju prostor kao posebnu sferu za ratovanje, zajedno sa kopnom, vazdušnim prostorom, pomorskim i kibernetičkim prostorom", rekao je primećujući da će Sjedinjene Države nastaviti da koriste sisteme protivraketne odbrane u Evropi.

Ipak, Gerasimov je rekao da "po našem mišljenju trenutno nema naznaka da bi mogao započeti masovni rat." Međutim, situacija u svetu ostaje nestabilna, a dešavanja postaju nepredvidivija, dodao je. Razlog tome leži u težnji nekih zemalja da svoje principe nameću drugim suverenim državama, „uključujući i upotrebu sile“, primetio je.

"Nepregledni politički, ekonomski i informacioni pritisak vrši se na zemlje koje pokušavaju da sprovode nezavisne politike, uključujući Rusiju," rekao je Gerasimov i dodao da to potencijalno može dovesti do krize koja bi mogla eskalirati u veći sukob.

Štaviše, promene u oblicima ratnih dejstava ukazuju na to da će se u budućnosti sve sfere koristiti za vođenje ratnih dejstava, nastavio je. „Kao što sam već napomenuo, odluke na NATO samitu u Londonu služe kao potvrda toga, jer su prostor prepoznali kao operativnu sferu. Definitivno bismo trebali biti spremni za svaki mogući razvoj događaja “, naglasio je Gerasimov.

Zaključio je konstatujući da će odbrambeni potencijal Rusije biti održan na nivou neophodnom za odvraćanje od agresije na Rusiju bilo kog obima i iz bilo koje sfere.

Turske snage udarile na Ruse u Siriji, više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA