Najnovije

ZAPAD PRITISKA ŠIPTARE! Kurti tvrdi: Još nema dogovora! Sve je neizvesno!

Predsednik Samoopredeljenja i kandidat za novog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da nema novih informacija u vezi sa formiranjem vlade.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

"Znam da je vaše interesovanje veliko. Sporazum je moguć i potreban", rekao je Kurti najavivši da će se ponovo sastati sa liderom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, ali nije precizirao kada će sastanak biti organizovan.

Kurti je kazao da je dogovor o koalicionom  sporazumu moguć jer je to, pre svega, važno za građane.

"Ali to nije vest, vest će biti kada postignemo sporazum u svim njegovim aspektima i tada ćemo imati šta da kažemo", rekao je Kurti, koji se sa Mustafom poslednji put sastao prošle subote.

Mustafa je ranije saopštio da je njegov poslednji predlog Kurtiju bio da DSK dobije poziciju predsednika privremenih prištinskih institucija, nakon što istekne mandat aktuelnom predsedniku Hašimu Tačiju, a da se istovremeno tog trenutka njegova stranka odrekne jednog ministarskog mesta.

Kurti i Mustafa su načelno dogovorili da se ministarske pozicije podele po pola - pet Samoopredeljenju i pet DSK.

Nova prištinska vlada će, prema ranijem dogovoru dvojice lidera, imati 12 ministarstava, s tim što će dva pripasti manjinama - jedno Srbima, a drugo drugim manjinskim zajednicama.

Međunarodna zajednica pojačava pritisak na Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova da ne odlažu formiranje novih kosovskih institucija.

Prištini su juče posetila dva nemačka poslanika Peter Bajer i Kristijan Šmit koji su apelovali da se nova vlada formira što pre.

Međunarodna zajednica je od Samoopredeljenja i DSK zahtevala da što pre formiraju novu vladu, a istu poruku prenela i šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova.

Pročitajte OVDE kakav je haos nastao tokom današnje sednice Skupštine Srbije.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA