Najnovije

UKIDANJE POLICIJE SRPSKE? Ne dolazi u obzir!

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je Policija Srpske definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i da su njena ovlašćenja jasna – ona je čuvar Republike Srpske, njenih građana i institucija.

SAJ Republike Srpske (Foto: mod.gov.rs)

Lukač je u intervjuu za za list „Slovo“ iz Kičinera u Kanadi naglasio da ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije Republike Srpske i da je rad Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Policije Srpske definisan Ustavom i zakonom.

On je potvrdio da gotovo svakodnevno dolaze inicijative iz političkog Sarajeva za ukidanjem Policije Republike Srpske, ali da to ne znači da će Srpska tako nešto dozvoliti.

– Sve naše aktivnosti i aktivnosti mene kao ministra unutrašnjih poslova RS usmerene su na jačanje kapaciteta Ministarstva, pozicije policijskog službenika kako bi naši pripadnici bili što efikasniji u izvršavanju svojih zadataka, a sve na dobrobit naših građana. Naša 782 pripadnika u ratu su život dala za Srpsku i MUP Srpske, tako da smo dužni da ostanemo na putu koji su nam oni utrli – poručio je ministar Lukač za ovaj kanadski list.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u Republici Srpskoj, Lukač je istakao da je ona dobra i da Policija Srpske kontinuirano preduzima brojne preventivne i represivne mere i radnje, kako bi bezbednosna situacija ostala na zadovoljavajućem nivou.

Na pitanje šta predstavlja bezbednosnu opasnost po Republiku Srpsku i BiH, ministar Lukač je istakao da je migrantska kriza izazov za sve zemlje regiona, pa tako i za BiH, posebno kad se uzme u obzir činjenica da su zemlje EU zatvorile granice.

– Građani Republike Srpske, ali i Federacije BiH već trpe posledice migrantske krize. Ono što sve nas, kao MUP Republike Srpske brine, a trebalo bi da brine i druge agencije za sprovođenje zakona u BiH, je to što smo imali više slučajeva ‘skrivenih identiteta’ migranata koje je teško utvrditi. Takvi ljudi predstavljaju veliku opasnost ako se zadrže u BiH i zato je neophodan ozbiljan pristup svih institucija u rešavanju migrantske krize u zemlji.

Obistinile su se naše slutnje da će BiH postati možda jedina ‘balkanska ruta’ za prolazak nelegalnih migranata. U trenutku kad neke zemlje dižu žičane ograde, druge ih vraćaju u BiH, svima postaje jasno da neko od nas u ovoj zemlji želi da napravi poslednju tačku za migrante – istakao je Lukač.

U četvrtak Dan D u Skupštini Crne Gore, o čemu je reč pročitajte OVDE.

Izvor: nezavisne. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA