Najnovije

AMERIČKA OKUPACIONA ZONA PUCA PO ŠAVOVIMA: Narod ustaje protiv koalicije (VIDEO)

Na reci Eufrat narod masovno prelazi iz zone koju kontrolišu proameričke Sirijske demokratske snage na teritoriju koju kontročiše Sirijska arapska armija.

SAA (Foto: RIA Novosti)

Oslobođenjem naselja na istočnoj obali Eufrata sve češće se postavlja pitanje kretanja lokalnog stanovništva u oba pravca.

Danas, stanovnici područja lociranih na istočnoj obali Eufrata imaju veliki potrebu za putovanjem do rođaka ili radi posete medicinskih ustanova i kupovine namirnica.

Na teritoriji pod kontrolom sirijske vlade situacija je mnogo bolja. Krajem leta prošle godine otvoren je veliki prelaz između naselja Salhijak Deir i DŽazira.

To je najveći prelaz u smislu broja ljudi, automobila i tereta koji se kreće s jedne strane na drugu. Oslobođenjem naselja na levoj obali Eufrata od Islamske države, planirano je otvaranje još nekoliko prelaza, kako bi se izgradile nove skele i mostovi preko reke.

Ali početkom februara 2019. godine, jednostrano, bez jasnih objašnjenja, rukovodstvo “Sirijskih demokratskih snaga” (arapsko-kurdska koalicija - prim. red.) zatvorilo je prelazak na Salhijak Deir i zabranilo izgradnju privremenog prelaza preko Eufrata, koji je prethodno bio koordiniran sa sirijskom stranom u području naselja Salihija

Teroristi dezertiraju, a narod ustaje protiv američke vlasti

Jedan od razloga za to je bilo nezadovoljstvo lokalnim prisustvom i kontrolom SDF-a i koalicije, kao i početno napuštanje arapskih militanata iz SDF-a, koji su počeli da prelaze na stranu koju kontroliše vlada.

Postoji još jedno objašnjenje za takve akcije SDF-a i koalicije. Pre nedelju dana, stanovnici naselja Tajana su kategorički odbili da priznaju prisustvo i kontrolu SDF-a. Pokušaj pritiska Kurda i koalicije nije uspeo. Danas su se stanovnici ovog grada samostalno organizovali i počeli da upravljaju njime.

Malo kasnije, slično se dogodilo u naseljima Dibah i Havaedž. U ovim mestima došlo je do sukoba između boraca SDF-a i lokalnih stanovnika. Uopšteno govoreći, nezadovoljstvo njihovim prisustvom i načinom na koji oni vladaju raste širom Deir Ez Zora, koji je pod kontrolom Kurda i koalicije.

Rukovodstvo SDF-a već treću sedmicu obećava da će otvoriti prelaz, ali kada će se to dogoditim još nije poznato.

Da li povratnici iz Sirije prete Balkanu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Čišćenje Homsa i Deir Ez Zora

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA